19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 14 Novembar 2012 22:36

KPZ Zenica traži Adnana Šeraka

Federalna uprava policije raspisala je međunarodnu potjernicu za Adnanom Šerakom (25), koji se prije mjesec trebao vratiti na izdržavanje kazne u Kaznenopopravni zavod Zenica (KPZ). Nakon što se Šerak nije pojavio do ponoći, između 13. i 14. oktobra, raspisana je za njim potjernica. Zbog određenih operativnih saznanja, MUP Zeničko-dobojskog kantona, posredstvom Federalnog MUP-a, objavio je međunarodnu potjernicu, saznajemo u zeničkoj policiji.

 

Za Šeraka se ne zna je li u BiH ili je pobjegao u neku stranu zemlju. Nezvanično saznajemo da je Šerak, navodno, primijećen u jednoj zemlji Evropske unije zajedno s osuđenikom kojeg je nedavno pomilovao predsjednik FBiH Živko Budimir. Prema drugoj verziji, informacije o njihovom boravku u EU svjesno su plasirane iz kriminalnih krugova da bi ga policija prestala tražiti u BiH. Šerak je na dan kada se trebao predati boravio u Zenici s nekoliko osuđenika koji su bili na vikend dopustu. Bez obzira na raspisivanje međunarodne potjernice, za Šerakom se nastavlja potraga i u BiH.

 

- Ako bude nađen, osuđenika Šeraka sljeduje po automatizmu dvadeset dana samice. Potom će biti smješten u 4. paviljon, koji ima najstrožiji režim i pojedinačne ćelije, bez grupnog boravka. Svaki osuđenik, prema važećim zakonima, ima pravo na pogodnosti, kao što su plaćeni rad, dopusti, odmori, izlasci. U slučaju ovog osuđenika to neće biti zadugo. On dodatno ima krivične prijave zbog napada i pucnjave. Pravila su jasna, ako se ponašate dobro i ne pravite probleme u i izvan zatvora, imate pravo na niz pogodnosti. Ako, s druge strane, svi imaju problema s vama, onda vam se pogodnosti reduciraju ili potpuno uskraćuju - kaže za naš list direktor zeničkog KPZ-a Nihad Spahić.

Privođen pa pušten

 

Podsjećamo, Šerak je uhapšen 15. septembra ove godine jer je zloupotrijebio prekid izdržavanja zatvorske kazne koji mu je dopušten zbog liječenja tako što je uputio prijetnje braći Preljević. Prekid mu je bio odobren zbog liječenja jer je 12. jula, dok je koristio vanzavodske pogodnosti, ranjen u lijevu natkoljenicu u sarajevskom naselju Alipašino Polje. No, umjesto da bude na liječenju, počinio je dva nova krivična djela, zbog čega je bio uhapšen, ali se našao na slobodi, jer mu je istekao novi pritvor, ali ne i odmor. Šerak u Zenici izdržava kaznu od devet i po godina. (avaz)

 

adnansherakpotjernica