29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 03 Novembar 2012 09:24

Čelik dočekuje Leotar u petak

U taboru zeničkog rukometnog premijerligaša ,,Čelika'' još su pod utiskom ,,transfera stoljeća'' njihovog golmana Adnana Šabanovića, koji je potpisao ugovor sa jednim od najvećih evropskih klubova – Atletico Madrid. Nakon što je Arpad Štebirg otišao u konkurentsku Barcelonu (sa kojom je Atletico izjednačen na bodovima na samom vrhu tabele), a španski reprezetativac Javier Hombrados je povrijeđen – vrata su se široko otvorila za našeg Šabanovića. Samo je još jedan Zeničanin, ali u fudbalu (Mirsad Hibić) branio boje Atletica (Reala).


U ,,Čeliku'' su sretni zbog uspjeha svog Šabana i kažu da je to priznanje i ,,Čeliku'', koji je stvaranjem odlične i stabilne ekipe u posljednje dvije godine, ostvarivši najbolje rezultate u 62 godine svog postonanja - sigurno doprinio tom njegovom sjajnom uspjehu. Šabanović to stalno ističe i kaže da nikada to neće zabortaviti, jer je, pored vlastite snažne volje i upo-rnosti samog Šabanovića, ,,Čelik'' , između ostalog, doprinjeo da jedan rukometaš nakon operacije tetive brže nego i jedan drugi na svijetu (za svega četiri mjeseca, nakon što ga je operisao klupski ljekar, primarijus dr. Adnan Salčin) – ponovo stane na gol.
- Adnan je i kao igrač i kao čovjek ,,suho zlato''. Sretni smo i ponosni zbog njega što je Šaban dobio priliku da brani u jednom od najjačih rukometnih sastava na planeti. Recimo samo sa naših prostora u Atletiku su s njim još sjajni Ivano Balić, Gojun, Lazarov... I na oficijelnoj stranici Atletico Madrida piše da ,,Šabanović dolazi iz zeničkog Čelika, ekipe koja se nalazi u samom vrhu tabele Premijer lige BiH''. Da nismo napravili takve rezultate kakave smo napravili u posljednje dvije godine – najboje u 62 godine postojanja – sigurno je da Šabanovića, bez obzira na njegove igračke i ljudske kvalitete - ne bi zapazio – kaže Pane Škrbić, predsjednik Rukometnog kluba ,,Čelik'' i dodaje:

 

- Naravno da sam veoma sretan zbog Adnana, ali moram reći da sam i istovremeno i veoma tužan, jer ,,Čelik'' u Premijer ligi mora ići dalje bez njega. On nam već nedostaje - njegova smirenost, njegova borbenost, znanje, odnosi prema saigračima i svima nama. Adnan je jednostavno vrhunski golman i sjajan čovjek i teško će bito bez njega. Nakon njegove karijere u inostranstvu, Šaban mi je i sada (čujemo se gotovo svakodnevno) rekao da ga u Bosni i Hercegovini, kad se vrati iz ,,pečalbe'' interesuje samo jedan klub: ,,Čelik'', jer da je to izvrstan i dobro organizovan sportski kolektiv – ističe Škrbić.

 

STARČEVIĆ UMJESTO ŠABANOVIĆA
Već u petak rukometaši ,,Čelika'', nakon pauze od sedam dana zbog nastupa BiH reprezentacije, nastavljuju sa prvenstvenim utakmicama u Premijer ligi BiH. U goste dolazi trenutno petoplasirana ekipa Lige, odlična ekipa Leotara iz Trebinja, koju vodi bivši Čelikov trener Milanko Savčić i koja ima svega dva boda manje od ,,Čelika'' (,,Čelik'' ima 12, a Leotar 10 bodova).
- Na golu ,,Čelika'' Adnana Šababovića će zamijeniti do sada drugi golman ovog tima - Dragan Starčević. Mi niti imamo novca, a niti potrebe da sada tražimo novog golmana. Starčević je, naime, da podsjetimo, za Čelik ,,izvukao'' prošle godine jesenji dio sezone, kad je odlično branio sve utakmice ,,Čelika'' dok je Šabanović već nakon prvog kola povrijeđen i operisan i nije branio do kraja prvenstva. Tada smo prvenstvo završili na prvom mjestu jesenjeg dijela prvenstva. Tu su i golmani Kemal Vidimlić i mladi Jasmin Beganović.  Inače, svi ostali igrači su na okupu i spremno čekaju utakmicu protiv ,,Leotara''.

 

- Imamo problem zbog toga što ove sedmice imamo samo jedan trening u Gradskoj areni (u četvrtak), a zbog koncerta Dragane Mirković. Utakmica je u petak 9. novembra i ja pozivam sve one koji vole rukomet, koji vole ,,Čelik'' i Zenicu – da dođu na utkamicu i podrže nas. Sad nam je podrška potrebnija nekog ikada do sada, jer nam samo pobjeda obezbjeđuje priključak i ostavlja nas u igri za vrh tabele Premijer lige BiH – kaže predsjednik kluba Pane Škrbić.

 

Zbog povrede u prvoj utakmici u gostima, protiv ,,Kaknja'', odličani desni bek Elvis Brkić još nije nastupao pred svojom publikom, pa će ga navijači ,,Čelika'' imati priliku da ga prvi put vide tek u utakmici sa ,,Leotarom''.


- U petak ćemo na parketu Gradske arene ostaviti svoje srce, boriti se do posljednjg atoma snage i nadam se i očekujem pobijedili trebinjski Leotar, koga veoma respektujemo, ali mu bodove ne damo – kaže Brkić.  Trener Ljubomir Filipović nema u svom sastavu povrijeđenih, pa će šansu da otvore  utakmicu dobiti oni najbolji – Starčević, Aldin Begagić, Kadić, Dervenčić, Šarenac, Ivančev, Martić, Brkić, Dominiković, Duvnjak, Begović, Ćosić i ostali.

 

- Ključ za pobjedu u ovoj utakmici je čvrsta odbrana. Trudićemo se da odbrana  spriječi Trebinjce da nam daju golove, što je bez Šabanovića mnogo teže, ali nadamo se najboljem. Pozivan zeničku sjajnu publiku da nam pomogne da ,,Leotar'' oborimo na pleća. Ovo je za nas utakmica ,,života i smrti'', najava onoga šta dalje slijedi sa našom ekipom – izjavio je Miki Filipović.