16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 19 Oktobar 2012 14:07

Mittal: opet na čekanje

Tragom nezvanične priče kako se u ArcelorMittalu ponovo spremaju 'čekanja' provjerili smo kakvi su planovi ove kompanije u vezi sa 'redukovanjem' broja zaposlenih, bilo dodjelom stimulativnih otpremnina ili ponovnim uvođenjem 'čekanja posla'. Zbog loše situacije na tržištu čelika i smanjenog obima proizvodnje u zeničkoj željezari, ArcelorMittal je u maju ove godine, po treći put od kada je sa svojim kapitalom 'ušao' u Zenicu, radnicima ponudio stimulativne otpremnine za dobrovoljni raskid ugovora o radu. Što se tiče pitanja 'čekanja' koje je, po nezvaničnim informacijama, ponovo aktuelno i koje je najnovija tema sastanaka uprave kompanije, ono je uvijek aktuelno i ovisi o trenutnoj situaciji.

 

Da je 'čekanje' stalna opcija i projekcija kompanije na svaki novi udar krize na tržištu, potvrdila nam je Dijana Božić Srdanović, portparol ArcelorMittal-a. - Princip 'čekanja' uveden je 2008. godine i on se aktivira povremeno, ovisno o procesu proizvodnje i kretanjima na tržištu, - kaže Božić Srdanović. Ona je istakla da je nova ponuda stimulativnih otpremnina radnicima, prema kojem se, kao i 2010. godine, visina otpremnina kreće se od 300 do 5.000 eura i do 14 plata i prilagođena je godinama radnog staža, životnoj dobi i drugim uslovima, zatvorena, ali da se rezultati tog procesa mogu očekivati tek krajem godine. - Prijavljeno je oko 300 radnika raznih struka, ali ne mora značiti da će svi biti obuhvaćeni, - dodala je.

 

Sindikat kompanije ArcelorMittal u Zenici je, podsjećamo, odbacio ponuđeni Nacrt programa ekonomskih, tehnoloških, strukturalnih i sličnih izmjena, kojim se radnicima nude stimulativne otpremnine za dobrovoljni raskid ugovora o radu. Predsjednik Sindikata, Zuhdija Kapetanović, izrazio je u junu bojazan da bi se time broj uposlenih u zeničkom ArcelorMittal-u približio 'socijalnom minimumu od 2.850', navedenom još u sporazumu sa LMN-om iz 2004. godine, što bi proizvelo veću nesigurnost, mogućnost kršenja prava zaposlenika i povećan obim poslova za preostale radnike, naročito u proizvodnji.

 

2005. godine, broj radnika, većinom proizvodnih, sa pet hiljada već je smanjen na 3.050. Politikom 'čekanja' i stimulativnih otpreminina, broj uposlenih u zeničkom Mittalu, biće znatno manji./rtvze.ba