18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 18 Oktobar 2012 21:31

Suđenje za milionsku prevaru

Suđenje Ejubu Mušinbegoviću, bvšem predsjedniku Medžlisa IZ Visoko i rukovodiocu poslovnice "Centrotransa" u Visokom, te njegovim saradnicima, optuženim da su prevarili sedam banaka, 274 korisnika, te više od šest stotina žiranata, zloupotrebivši položaj i ovlaštenja, jučer je doživjelo obrat. Trojica od četvorice optuženih najavili su priznanje krivnje, a četvrti je zatražio od suda rok da i on razmisli, te eventualno se pridruži kolegama. Uz Mušinbegovića, priznanje krivnje su najavili i Fetah Hindija, samostalni referent i zamjenik rukovodioca u poslovnici "Centrotransa" i Ekrem Smajlović, tehnički sekretar poslovnice, dok će «razmisliti» Ahmed Tabak, prvi čovjek privatne firme "TM Company", s kojim je Mušinbegović "ušao u posao".

 

Podsjetimo, krediti su podizani kod Investiciono-komercijalne (IK), Raiffeisen, Turkish Ziraat, Hypo Alpe-Adria, UniCredit, UPI i BOR banke. Isplaćeno je ukupno 274 kredita u iznosu od 5.298.000 KM, od čega nije vraćeno 4.135.930, 85 KM. Nosioci kredita ili žiranti su bili čak 18 imama, 47 radnika "Centrotransa" i drugih preduzeća iz tog grada, te dvadesetak bližih i daljih rođaka. Sudija Tešnjak je najavio za 5. novembar nastavak suđenja, te odluku četvrtog optuženog. U slučaju da se Tabak pridruži trojici kolega, suđenje će biti okončano završnim riječima, te određivanjem datuuma za presudu.

 

Većina prevarenih nisu bili radnici firmi iz kojih su «dobijene potvrde». Navedeni su «Centrotrans», Medžlis Islamske zajednice, «Bosnafurnir», «Lušija», «TM Company», «Džakovac», «Zemberak», «OŠ Alija Nametak», «OŠ Mula Mustafa Bašeskija», «Mirabel», «Vispak», «Ners» (sve Visoko), te FK Željezničar Sarajevo, «Ćosić Promex Usora», MUP-a Federacije ..... Nosioci kredita su iz Visokog, Ilijaša, Breze, nekoliko sarajevskih općina, Kiseljaka, Zenice, Banja Luke, Kaknja,