19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 10 Oktobar 2012 20:45

Odgođena gradnja ragbi stadiona

Početak izgradnje prvog ragbi stadiona u BiH, najavljen u junu ove godine, odgođen je za narednu građevinsku sezonu zbog izmjena u projektu i činjenice da još nije osiguran novac iz budžeta predviđen za ove namjene. Stadion se treba graditi na lokaciji Plandilo na Kamberovića polju, u blizini drugih sportskih sadržaja, a zemljište za ovu namjenu dodijelila je općina Zenica.

 

Potpredsjednik Ragbi saveza BiH Semir Mahić potvrdio je za eKapiju da su zbog izmjena u projektnoj dokumentaciji odlučili da prvu fazu izgradnje stadiona pomjere na proljeće.

"Projekat izgradnje stadiona smo proširili, tako da ćemo postojeću baraku pretvoriti u prostorije Saveza, a namjera nam je također da na spratu napravimo jedan hostel u kojem bi bili smješteni sportisti i koji bi nama ujedno osigurao održivost projekta. Svake sedmice u Zenicu gostuje po jedna ekipa, te smatram da su ovakvi smještajni kapaiciteti zaista neophodni", kaže Mahić.

 

Za izradu projekta zadužena je kompanija ag Sims, koja bi svoj posao trebala okončati u narednih nekoliko dana. Izgradnja stadiona, osim iz granta Federalnog ministarstva za kulturu i sport, trebala bi se finansirati iz budžeta općine Zenica koja je ovaj projekat uvrstila u strategiju razvoja do 2020. godine. Zenička kompanija ArcelorMittal projekat je podržala donirajući 15 tona građevinskog materijala.

 

Mahić ističe da općina Zenica uskoro planira postaviti novu ogradu oko Kazneno-popravnog doma, a postojeća će poslužiti za ograđivanje terena za budući ragbi stadion, što za njih predstavlja značajnu stavku, ali i uštedu u projektu. On također navodi da ragbi, kao relativno mlad sport u Bosni i Hercegovini, nema značajniju finansijsku podršku od institucija teće tražiti načine da ovaj projekat realizuju kroz kompenzacije i donacije.

 

N.Voloder/eKapija