28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 Oktobar 2012 00:07

Ko je ignorisao birače u Zenici

Lokalno je važno, a liste otvorene... BIRAJ!!! Tko (ni) je odgovorio na pitanja gradjana u Zenici...  Tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 07. oktobra 2012, političke partije i kandidati su nastavili sa ranijom praksom neodgovornosti prema biračima – posmatrano na uzorku od 14 BH opština, svega 30% kandidata za načelnike opština ili gradonačelnike te 20 % političkih partija imaju predizborne programe. Dodatno, u dijelu opština/gradova pojedini kandidati nisu željeli da učestvuju u forumima sa građanima kako bi sa njima razgovarali o svojim predizbornim programima. Opisani manjak odgovornosti, vjerujemo, građani će imati na umu tokom izbornog dana.

 

Posebno zabrinjava činjenica da je svega 14% obećanja iz programa političkih partija usklađeno sa očekivanjima građana. Ako tome dodamo da pitanja manjina gotovo da uopšte ne postoje u predizbornim programima, jasno je da kandidati i političke partije i dalje ne razumiju šta su glavni prioriteti građana u lokalnim zajednicama – istakli su predstavnici 12 nevladinih organizacija tokom pres konferencije u Banja Luci (04.10.2012).

Treba takodje naglasiti činjenicu da preko 80% predizbornih obećanja navedenih u predizbornim programima zaista jesu iz nadležnosti lokalne zajednice, što je napredak jer su na prethodnim lokalnim izborima uglavnom nuđena obećanja u vezi sa pitanjima koja uopšte nisu odgovornost lokalnih vlasti.


Okupljenih 12 NVO (Centar za humanu politiku, Doboj; Centar za zastupanje građanskog interesa; Centri civilnih inicijativa - CCI BiH; Demokratski centar Nove nade, Foča; Don, Prijedor; Forum građana Tuzle; Infohouse; NVO "Alternative" Kakanj; NVO "Budi moj prijatelj"; Omladinski savjet Banja Luke; Stop mobbing i Unija za održivi povratak i integracije u BiH) su pozvale građane da iskoriste svoje biračko pravo i biraju sa kandidatskih lista. Lokalni nivo je važan, a učešće na izborima je pravi odgovor na probleme koje imamo i način da utičemo na svoje uslove života.


Koji politicki subjekt u Zenici   ima predizborni program?

Osvrt na projekat „Glasanje je nas izbor“ kojeg NVO „Alternative“ provodi u Zenici na dan 05.10.2012.

Predizborne programe na upit Centra za humanu politiku i/ili NVO „Alternative“ dostavili su:
U Zenici:
• Faik Uzunovic, nezavisni kandidat
• Mirad Hadziahmetovic, nezavisni kandidat (21.09.2012. CIK je ponistio ovjeru ovom kandidatu za sudjjelovanje na lokalnim izborima 2012.)
• Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine – Opcinska organizacija SDP Zenica

 

Forum kandidata za opcinskog nacelnika u Zenici  

NVO „Alternative“ Kakanj u okviru projekta „Glasanje je nas izbor“ podrzanog od Centara civilnih inicijativa organizirala je Forume kandidata za opcinskog nacelnika u opcinama Zenica i Kakanj. U Zenici, 20.09.2012. u velikoj sali opcine svih 6 tada ovjerenih kandidata za opcinskog nacelnika odgovaralo je na pitanja moderatora prepoznata u kontaktima sa gradanjima. Nesto manje od 200 prisutnih gradjana takodjer su imali priliku u pisanoj formi postaviti pitanja svim kandidatima.


I prema odzivu kandidata i prema broju prisutnih gradjana Zenica je opcina koja se moze koristiti kao primjer dobre prakse s obzirom da su kandidati sudjelovanjem na Forumu potvrdili odgovornost a gradjani demokratsku zrelost kroz uvazavanje razlicitosti misljenja.  Nesto je drugacija situacija kada se tice odgovora kandidata na pitanja gradjana na koja nisu stigli odgovoriti tokom trajanja Foruma.

 

Tko (ni) je odgovorio na pitanja gradjana u Zenici 
Pitanja na koja gradjani nisu dobili odgovor tokom trajanja Foruma kandidati za opcinskog nacelnika u Zenici postavljena su na web portale i uz potvrdu kandidata da ce odgovoriti u pisanoj formi proslijedjena svim kandidatima. Organizator se obavezao da ce odgovore objaviti na FB profilu „Glasanje je nas izbor“ i a portalu zenica.blog  
Na pitanja gradjana, na dan 05.10.2012. (ni)su odgovorili:
Centralne teme Foruma: (i) Strateški pravci ekonomskog razvoja općine i mogućnosti zapošljavanja ; (ii) Gdje je javnost u planiranju budžeta? i (iii) Percepcija građana o korumpiranoj vlasti ? Šta će kandidati poduzeti da vrate povjerenje građana u lokalnu vlast? uz koje se vezuju brojna druga pitanja gradjana.
Nisu odgovorili na pitanja gradjana, kandidati za opcinskog nacelnika:
U Zenici:
• Husejin Smajlovic, kandidat Stranke demokratske akcije –SDA 

 

Na pitanja gradjana odgovorili su:
U Zenici:
• Mirad Hadziiahmetovic, u vrijeme odrzavanja Foruma i postavljanja pitanja formalno pravno vazeci kandidat za opcinskog nacelnika
• Faik Uzunovic, nezavisni kandidat i
• Munib Husejnagic, kandidat Socijaldemokratske partije BiH
Napomena: Gradjani nisu postavili pitanja prema kandidatima:
• Izet Sarajlic, Kandidat Saveza za bolju buducnost – SBB BiH i
• Zaim Imamovic, Kandidat Stranke za narod

 

O temama za koja su gradjani Zenice iskazali najvecu zabrinutost prema rezultatima anketa putem radio emisija govorili su nosioci lista za opcinska vijeca:
U Zenici, Radio Q, , 04.10.2012.

Prioritetna pitanja vezana su uz ekologiju, komunikaciju vijećnika s građanima i razvoj civilnog društva na nivou lokalne zajednice.
• Mirsad Čivić, Socijaldemokratska partija Zenica (SDP)
• Nebojša Nikolić, Stranka za Bosnu i Hercegovinu (SBiH)
• Željko Perić, HDZ koalicija za Zenicu
• Belma Pojskić, SDA – Stranke demokratske akcije (SDA)
• Mensud Keleštura – Savez za bolju budućnost BiH (SBB)
Nije sudjelovao,
• Ramo Isak, Stranka za narod BiH zbog drugih obeveza