28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 02 Oktobar 2012 02:11

Nezavisni kandidat Asim Musić

Cijenjeni građani, ja sam Asim Musić nezavisni kandidat za Općisnko vijeće Zenica ispred nacionalnih manjina.  Rođen sam u Zenici. Završio srednju ekonomsku školu u Zenici. Zaposlen 32. godine u JU Kantonalna bolnica Zenica kao službenik. Vaš sam sugrađanin i kao pripadnik manjina želim da moj glas dopre do svih vas. Za Općinsko vijeće sam se kandidirao zato što se većinske politike u Bosni i Hercegovini ponašaju pasivno prema otklanjanju problema sa kojima se suočavaju ostali. Zakonom o zaštiti prava nacionalnih manjina propisane su obveze organa vlasti da  štite i poštuju, razvijaju i očuvaju etnički, kulturni, jezični i vjerski identitet svakog pripadnika nacionalne manjine, a koji je državljanin Bosne i Hercegovine.

 

Bosna i Hercegovina Zakonom o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina štiti položaj i jednakopravnost pripadnika sedamnaest nacionalnih manjina. Ovim se zakonom između ostalog obvezuje da kantoni, gradovi i općine u svojim proračunima osiguraju sredstva radi ostvarivanja prava koja pripadaju nacionalnim manjinama. Svi znamo da u praksi nije tako. Zbog svog opredjeljenja, pripadnik nacionalne manjine ne smije doći u nepovoljan položaj, a bilo kakav oblik diskriminacije po toj osnovi je zabranjen.

Svakom pripadniku nacionalne manjine Bosna i Hercegovina priznaje i štiti pravo da se koristi svojim jezikom, te da rabi svoje ime i prezime na jeziku manjine i da zahtjeva da kao takvo bude u javnoj upotrebi.


– Ja ću se zalagati za to!

 

Romi su etnička grupa koja ujedno „trpi“ i najviše diskriminacije.


Na području naše općine živi oko 1500 građana Roma. a tačan broj, je moguće utvrditi samo popisom stanovništva. Stalnu socijalnu pomoć u iznosu od 73,00 KM prima tek 16.60 % porodica Roma, što je sramotno malo. Ovo je jako nedovoljno i ulaskom u Vijeće općine zalagaću se da nacionalne manjine i romska populacija iz koje i ja dolazim dobiju bolje uslove za život.


Kroz Vijeće općine zalagat ću se za rješavanje najvećih problema Roma : a to su
1. zapošljavanje jer u državnim firmama zaposleno cca 10 Roma,
2. obrazovanje (mali broj djece u osnovnim i srednjim skolama)
3. stambeno zbrinjavanje (žive u barakama i lošim stambenim objektima, kućama gdje nema osnovnih uslova za normalan život
4. zdravstveno osiguranje (mali broj onih koji imaju zdr. osig.)

 

Insistiraću na provedbi zakona i međunarodnih konvcencija o zaštiti nacionalnih manjina kojima SE između ostalog ističe da su svi GRAĐANI JEDNAKOPRAVNI kod ostavrivanja svih prava iz domene socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, imovinsko-pravnih i stambenih poslova itd.

 

Po svim pokazateljima, Romi su najugroženija nacionalna manjina i susreću se sa nizom  problema u ostvarivanju ljudskih prava. Osim socijalne problematike evidentan je problem učešće u tijelima i strukturama vlasti, veoma je bitno političko osposobljavanje Roma,  kako bi direktno učestvovali u rješavanju svojih problema. Sve ovo su razlozi zbog kojih sam se ja kandidirao za Vijeće općine i nadam se da ću dobiti vašu podršku.


Kratak sažetak programskih ciljeva

Zapošljavanje – Prioretan zadatak u mom budućem radu vijećnika u Općinskom vijeću biće zapošljavanje Romske populacije. Posebno ću se zalagati za zapošljavanje Roma u svim Javnim preduzećima kojima je osnivač Općina Zenica i Zeničko-dobojski kanton.Time će se postići dva cilja. Prvi da Romi koji su završili škole i stekli stručna zvanja zaposle se u svojoj struci, a drugi da svojim aktivnim radom i zalaganjem na radnim mjestima učestvuju u svim bitnim segmentima u sredinama u kojima žive i otklone negativne predrasude o Romima u društvu.


Školovanje – Drugi bitan faktor za koji ću se zalagati je besplatno školovanje za Romsku populaciju od osnovne škole do master studija. To smatram veoma značajnim, jer ako omogućimo Romima i drugim pripadnicima manjina da se besplatno školuju do onog nivoa obrazovanja do kojih iskazuju potencijal,omogućit ćemo lakše zapošljavanje a samim tim i uključivanje u sve društvene aktivnosti.

 

Zdravstvena zaštita – Besplatna zdravstvena zaštita za Rome i druge pripadnike manjina takođe je veoma značajan zadatak. Omogućavanjem besplatne zdravstvene zaštite,dugoročno smo obezbjedili zdrave članove društva i zdravu populaciju za budućnost.

 

Stambeno zbrinjavanje –Značajan zadatak u mom budućem radu.Smatram diskriminirajućim dosadašnju praksu izgradnje naselja za Rome izvan grada. To se treba izmjeniti,jer su Romi građani Zenice kao i svi drugi, te i stambene zgrade treba praviti na gradskom području i time omogućiti priliku Romima da se uklope u sredinu u kojoj žive i time još više doprinesu multikulturnosti našeg grada i države Bosne i Hercegovine.

 

Socijalna zaštita i doplatak za djecu – U ovom segmentu mora doći do temeljitih promjena,jer su sadašnja davanja minimalna i neznatna,jer iznos od 73 KM i 17 KM su više sadaka nego primanje. Prioretno ću se zalagati da sosijalana pomoć bude dovoljna za normalan život, a iznos dodatka za maloljetnu djecu da bude višestruko uvečan, s obzirom da smo svi svjedoci smanjenog nataliteta u cijeloj BiH.


Poruka biračima:
Poručujem svim građanima našeg grada, posebno pripadnicima manjina da 7. Oktobra 2012. izađu na izbore u što većem broju i po svojoj slobodnoj volji glasaju za one kandidate koji će im omogućiti bolji život za njih i njihove porodice.
HVALA!