28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 30 Septembar 2012 22:43

SBB: žene u politici

Kantonalni odbor Foruma žena Saveza za bolju budućnost Zeničko-dobojskog kantona i Komisija za ravnopravnost spolova ovog odbora organizirali su tribinu „Žena na lokalnim izborma“. Učešće su tribini su uzele Vedrana Frašto iz Fondacije „Cure“, te kandidatkinje za načelnicu Općine Maglaj Nermina Krzić, odnosno za nositeljica liste za Vijeće Općine Visoko Nevzeta Begić, te za Općinsko vijeće Zavidovići Amra Jupić, zastupnica SBB u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Meldina Ugarak i predsjednica Komisije i članica Predsjedništva SBB BiH Zahida Ćosić.


Uvodno izlaganje i pozdravne riječi uputila je Jasmina Hadžić, predsjednica Kantonalnog odbora SBB ZDK:

- Žene mogu biti uspješne kao i muškarci, ali je činjenica da zbog našeg mentatliteta nisu ravnopravne s njima. Mi se za to moramo same boriti. Žene nisu nikada jake, kao onda kada se naoružavaju vlastitim sposobnostima- kazala je nositeljica liste za OV Visoko Nevzeta Begić.


SBB na predstojećim izborima ima najveći broj žena kandidiranih za načelnice općina :
-Brojke pokazuju da na zastupljenost žena na vodećim pozicijama je jako mali, mi možemo biti uspješnije od muškaraca koliko hoćemo, ali sigurno ravnopravne nismo- kazala je Nermina Krzić, kandidatkinja za načelnicu Općine Maglaj.


Fondacija „Cure“ iz Sarajeva održale su veliki broj edukacija, tribina i radionica za žene s ciljem afirmacije žena kako da glasaju za žene, tako i da se uključe u politiku:
- Dvije godine vodimo kampanju „101 razlog zašto glasati za ženu“ i imamo pozitivne pomake od početka do sada. Žena dok je ekonomski nezavisna, može odlučivati, ali ako imate ženu i muškarca na istom radnom mjestu, žena ima manju platu. Žene su diskriminirane kroz historiju, ali sad imamo moć ako išta da svoj glas na izborima damo ženama i tako se borimo za bolji položaj svih žena u društvu. Imamo Izborni zakon koji kaže da zastupljenost žena mora biti 30 %, a Zakon o ravnopravnosti spolova kaže da je to 40%, moramo tražiti da se ti zakoni harmoniziraju - kazala je između ostalog Vedrana Frašto.


Da žena može biti jako uspješna, dokazuje i primjer nove članice SBB-a koja je za nekoliko dana učlanila 50 novih novih članova u Savez za bolju budućnost. Tim povodom predsjednica Foruma žena SBB Zenica Merima Mahir uručila je zahvalnicu Nermini Kulenović.

 

Press KO SBB ZDK