28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 24 Septembar 2012 23:07

Ebru umjetnost i u Zenici

BZK "Preporod" u saradnji sa Turskim kulturnim centrom "Junus Emre" u Sarajevu organizuje kurs slikanja ebru tehnikom, starom sedam vijekova. Ova tehnika čudesnog slikanja
na vodenoj površini je nešto potpuno novo i na našim prostorima. U Zenici je bila prezentirana početkom ove godine u Shoping centru, a kurs kojeg organizujemo bio bi prvi put u Zenici.

 

EBRU UMJETNOST-ČUDESNO SLIKANJE NA VODI

 

Nije utvrđeno kada je tačno nastala ova neobična slikarska tehnika, ali se pretpostavlja da je rođena u Buhari u ranom srednjem vijeku, zatim je prenijeta u Persiju za vrijeme dinastije Safavida i polako se odomaćila u Anadoliji. Najstariji datirani primjerak je iz 1539. godine i čuva se u Muzeju Topkapi u Istanbulu. Krajem 16. vijeka, trgovci, diplomate i putnici koji su dolazili u Anadoliju, donijeli su ovu umjetnost u Evropu, gdje je postala poznata kao "turska umjetnost ukrašavanja papira". Luksuzna izdanja knjiga imala su sve do 20. vijeka korice ili unutrašnje strane korica dekorisane ebru tehnikom koja imitira mermer. Najveći turski umjetnici ebru tehniku povezuju sa čovjekovom prirodom koja je naviknuta na vodu, jer iz nje čovjek potiče.


Da bi se napravio jedan klasičan ebru koriste se prirodni pigmenti razrjeđeni vodom i izmiješani sa goveđom žuči, a potrebana je i jedna pravougaona tepsija ispunjena želatinatom tečnošću, koja se tradicionalno priprema od smole jedne biljke (lat. tragacanthum). Boje, koje se ne rastvaraju u vodi, nakapaju se uz pomoć četkice na površinu želatinastog rastvora u tepsiji. Nakon toga, uz vašu maštu i pomoć odgovarajućeg pribora (šila, igle, češljevi) svaku obojenu mrlju koja pluta oblikujete u najrazličitije forme. Kada je voda oslikana na nju se pažljivo postaviti papir i slika je gotova.


Ebru se danas koristi za ukrašavanje ivica kaligrafskih djela, na koricama rukopisa, kao podloga u reprezentativnim kaligrafskim albumima, na kravatama, pokrivačima za sto i ukrašavanje zidova. Jedna od najbitnijih karakteristika ove umjetnosti je to što njom može svako da se bavi. Na kursu ebru umjetnosti uči se sama tehnika izrade, a nakon toga je sve prepušteno vašoj kreativnosti.

 

Voditelji kursa su majstori ebrua saradnici Turskog kulturnog centra „Junus Emre“ u Sarajevu. Kurs će trajati dva mjeseca, jedanput sedmično za svaku grupu (planirane su najviše dvije grupe polaznika), a prema termin planu, koji će se utvrditi nakon obavljenih prijava. Održavanje kursa predviđeno je u domu BZK„Preporod“ Zenica.

 

ebru2