16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 24 Septembar 2012 08:45

Pada i Vlada ZDK ?

Pisali smo o tome 28.juna u tekstu pod naslovom "Hipotetički posmatrano SDA bi u ZDK mogla "istjerati" iz vlasti SDP i SBB na isti način kako su oni njih "istjerali". Nakon dešavanja u Kantonu Sarajevo gdje je pala vlada prije nekoliko dana, priča o novoj skupštinskoj većini u ZDK i novoj preraspodjeli izvršne vlasti ponovno je aktuelizirana. Izvori bliski SDA u Sarajevu potvrdili su nam da se isti scenario kao u KS priprema i u ZDK, i to već na narednoj Skupštini, zakazanoj za četvrtak 28.09.2012.godine, navodi portal visoko.co.ba.

 

Jedini mogući scenario ovih pretpostavki je ovaj. Dakle, hipotetički gledano, ukoliko bi SDA koja ima deset poslanika uspjela animirati i pridobiti tri poslanika NSRZB (Toni Pendić, Hermina Herco Bilajac, Igor Matanović), tri odnedavno svakako koaliciona partnera SBiH (Asim Čajlaković, Hasan Handžić, Samir Bajrić), doktora Haruna Drljevića iz BPS-a i odmetnika iz SBiH Zaima Imamovića koji sada nastupa kao nezavisni kandidat, onda bi imali situaciju 18:17 što bi bila nova skupštinska većina koja bi mogla napraviti SDP-u i SBB-u istu onakvu "igranku" kakvu su oni napravili njima 31.05.2012. godine kada su ih "istjerali" iz vlasti. Ključ cijele priče u ovom scenariju je pridobiti tri poslanika NSRZB donedavne partnere SDP-a, dok se ostalo čini lakšim dijelom posla. Ako znamo da su o smjeni vlade Kantona Sarajevo glasali i poslanici NSRZB i poslanici BPS-a onda je sasvim izvjesno da je to moguće i u našem kantonu.

 

O mogućoj novoj skupštinskoj većini u ZDK i pokušaju SDA da ga smijeni prošle sedmice smo u opširnijem intervju zatražili i mišljenje aktuelnog premijera ZDK Fikreta Plevljaka, izdvajamo dio koji se konkretno odnosio na moguću smjenu:

 

Iz izvora bliskih SDA sve glasnije se može čuti kako će se u ZDK uskoro formirati nova Skupštinska većina na isti način kako su to uradili SDP i SBB te izbacili iz vlasti SDA. Hipotetički gledano to je i izvodivo ukoliko SDA pridobije skupštinske „ruke“ NSRZB. Imate li neki stav o tome i kako gledate na pokušaj Vaše smjene na taj način?

 

Ako je suština samo borba za vlast, ako neki misle da su zašiveni za javne fotelje, onda nisu izvukli nikakvu pouku iz višedecenijske vlasti. Suština je u borbi za državu i za dobrobit građana. Stanje u kojem je danas Bosna i Hercegovina i njeni građani posljedica je „vladanja“ u proteklim godinama. Ako je neko zaslužan za određene pomake u našem društvu mora biti odgovoran i za teške i vrlo frustrirajuće posljedice koje su danas, svi smo svjedoci, itekako prisutne. U potpunosti podržavam parlamentarnu demokratiju i demokratski i džentlmenski ću prihvatiti i eventualnu novu parlamentarnu većinu. To je politika. Svima nama narod je najveći sudija, a narod je tek počeo da govori. Uopšte nemojte sumnjati da nas naši sugrađani neće staviti tamo gdje nam je zaista mjesto. Svima kojima je narod dao šansu, a nisu je iskoristili za donošenje dobrog ovoj zajednici, svima koje je nagradio istaknutim položajem, a taj položaj su zloupotrijebili za lično bogaćenje i bogaćenje svojim bližnjih, isti taj narod će suditi, sada ili za dvije godine. Pa, neka se boje oni koji su iznevjerili povjerenje čestitog bosanskog naroda.

 

Ako bi se obistinile ove pretpostavke, onda bi Visoko u veoma kratkom roku izgubilo još jedno ministarsko mjesto i to ono na kojem trenutno sjedi Džemil Ugarak (SBB) koji bi nakon Amre Babić (SDA) koja je bila ministrica finansija nešto duže od godinu dana, izgubio poziciju ministra na kojoj je bio svega četiri mjeseca. U tom slučaju bi se otvorile mogućnosti za neke nove pozicije u izvršnoj vlasti kantona na koje bi mogao ozbiljno konkurisati OO SDA Visoko, pa možda čak i OS SBiH obzirom da su i "ruke" njihova tri aktuelna poslanika jako važne u namjeri SDA da sruši vladu ZDK.

Prema uzoru na Kanton Sarajevo i u našem kantonu nova vlada bi morala biti uspostavljena za 30 dana, a na taj način eventualno izglasavanje nepovjerenja Vladi ZDK predstavljalo bi nastavak političkih obračuna u Federaciji BiH nakon raskola između SDP-a i SDA, iako iz koalicije SDP-SBB dolaze tvrdnje da su vlade ostalih federalnih kantona stabilne.