29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 19 Septembar 2012 22:50

Počelo suđenje zbog ubistva

Danas je počelo suđenje 22-godišnjem Kenanu Tokaliću, optuženom za ubistvo Enijada Čehajića (47), i nanošenje lakih povreda Aldinu Islamoviću (24), te izazivanje opće opasnosti. U Kantonalnom sudu Zenica slučaj vodi tročlano Vijeće kojim predsjedava sudija Enes Malićbegović. Optuženi, a i sudski policajci koji su ga danas oiguravali, na ebi je imao pancirne prsluke. 

Podsjećamo Tokalić je, 10. jula pred sudijom za prethodno saslušanje zeničkog Suda negirao krivnju.  Islamović je danas promijenio iskaz, te ispričao drugačiju verziju događaja. U Kantonalnom tužilaštvu 10. maja, je ispričao da je kasno navečer 11. aprila u kakanjskom kafiću En-joy, Tokalić pucao u njega i Čehajića. 

 

- Enijad je pao na pod, bilo je više osoba na ulazu i nisam vidio ko je pucao, ispričao je Islamović". Tužiteljica Aida Pinjo je pitala Islamovića zašto u cijelosti mijenja iskaz.
- Istina, u prvoj izjavi dok sam još ležao u bolnici, rekao sam da je pucao Kenan. Rekao sam i da nisam baš siguran, odgovorio je Islamović. Na ponovno pitanje, šta je onda istina, Islamović je kazao: - Ovo sada što sam rekao je istina, i dodao da kako niko na njega nije vršio pritisak. 


U izjavi Tužilaštvu Islamović je kazao i da je ubijenom Enijadu, koji je ležao na podu, optuženi prišao i udario ga nogom u glavu, a potom i Kenanov brat Benjamin, koji je skočio nogom na prsa Enijada. Danas je rekao: - I to sam izjavio onako.

 

Suđenje se nastavlja 2. oktobra, za kada je planirano saslušanje Admira Čehajića, brata ubijenog, te Almira Islamovića i Muhameda Junuzovića.Tužilaštvo je najavilo pozivanje 11 svjedoka i šest vještaka.