28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 15 Septembar 2012 03:11

Pet zvjezdica za Renault Clio

Novi Renault Clio je osvojio maksimalnih pet zvjezdica na EuroNCAP testovima sigurnosti. Ovaj rezultat, postignut u dodatno pooštrenoj proceduri testiranja, još jednom dokazuje Renaultovu ekspertizu u oblasti pasivne sigurnosti. Ukupan zbir od 85 bodova, te vrhunske ocjene u segmentu zaštite djece, zaštite pješaka, te sigurnosne opreme, naglašavaju poboljšanje novog Clija u odnosu na sjajnog prethodnika. Novi je Clio ujedno i jedan od najsigurnijih automobila u svojoj klasi.

 

Sveobuhvatan pristup za optimalnu zaštitu svih putnika
Clio III je svojevremeno bio prvi automobil u klasi sa osvojenih pet EuroNCAP zvjezdica, što znači da je novi Clio IV pred sobom imao težak zadatak da nadmaši prethodnika. Renault je stoga iskoristio saznanja iz brojnih sigurnosnih studija, kako bi stvorio još sveobuhvatniji i efikasniji sistem zaštite. Za još efektivniju zaštitu putnika, elektronička arhitektura novog Clija je dizajnirana tako da posljednja generacija sigurnosnih sistema reaguje još brže.

 

Zaštita pješaka
Prilikom frontalnog udarca, vozača i suvozača štite dva visokoefikasna zračna jastuka, te pojasevi sa zatezačima, dok putnike straga štite sjedišta sa grbom protiv klizanja, te pojasevi sa tri tačke učvršćenja.


Obzirom da je bok automobila u većini slučajeva veoma osjetljiv, bočni udarci često rezultiraju fatalnim posljedicama. No, novi Clio i na ovom polju briljira maksimalnim rezultatom, zahvaljujući posebnim senzorima u prednjim vratima i B nosaču krova, koji šalju podatke o jačini udarca, kako bi se nova generacija bočnih zračnih jastuka aktivirala u skladu sa udarcem.


Ovim rezultatom, te rezultatima udarca u stub i udarca u stražnji dio, novi Clio je osvojio čak 32 od maksimalnih 36 bodova za zaštitu odraslih, što je trenutno najbolji rezultat ikad ostvaren u segmentu malih automobila.

 

Zaštita djece
Zahvaljujući specifičnom dizajnu i Isofix sidrištima za dječije sjedalice na suvozačevom sjedištu i stražnjim sjedištima, Cliov rezultat od 43 od mogućih 49 bodova u području zaštite djece je među najboljima u B segmentu.

 

Zaštita pješaka
Prednji dio novog Renaulta Clio osmišljen je da minimizira povrede pješaka. Branik nema oštrih uglova, a donji dio vjetrobrana je pažljivo dizajniran. Osim toga poklopac motora je podignut za 20 mm, kako bi se stvorila veća zona “gužvanja” između poklopca i gornjih dijelova motora. Sa osvojenih 24 od mogućih 36 bodova, novi Clio se pokazao najboljim automobilom u klasi kada je u pitanju zaštita pješaka.


Sigurnost u genima i opremi
Novi Clio je standardno opremljen tempomatom i limitatorom brzine, zatim audio i vizualnim upozorenjem za vezanje pojasa, te elektronskom kontrolom stabilnosti. Sa osvojenih sedam bodova, Clio je i u ovom segmentu ostvario najbolji rezultat u klasi.

 

Duga tradicija “odlikaša”
Osvajanje pet EuroNCAP zvjezdica kao dokaz vrhunske sigurnosti, postalo je svojevrsni zaštitni znak Renaulta.
Osvajači maksimalnog sigurnosnog rezultata su redom:

- Laguna II (2001)
- Vel Satis (2002)
- Megane II (2002)
- Espace IV (2003)
- Scenic II (2003 - prvi maksimalni rezultat u segmentu)
- Modus (2004 - prvi maksimalni rezultat u klasi)
- Megane CC (2004)
- Clio III (2005)
- Nova Laguna (2008)
- Koleos (2008)
- Novi Megane (2008 - najbolji rezultat ikada, neovisno od segmenta)
- Novi Scenic (2009)
- Novi Clio (2012)