29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 14 Septembar 2012 22:21

Kirbi i 12 ukućana dobili dom

Sakibu Musiću i njegovoj trinaestočlanoj porodici predati su ključevi novosagrađene kuće koju su udruženim sredstvima finansirali Zeničko-dobojski kanton i Općina Zenica, a na inicijativu Javne ustanove Centar za socijalni rad Zenica. Kuće je površine oko 150 metara kvadratnih, ukupne vrijednosti oko 60.000 KM. Da podsjetimo, riječ je o porodici sa kojom Centar radi dugi niz godina na sređivanju socijalnih, materijalnih i ličnih prilika i odnosa, a sve u najboljem interesu njegovih desetoro maloljetne djece.


Centar je postupao u okviru odredaba Porodičnog zakona Federacije BiH, tako da je upozoravao roditelje na propuste u staranju o djeci. Kako se ponašanje roditelja nije mijenjalo Centar je pokušao novim mjerama, te je u dva navrata po tri mjeseca odredio nadzor nad ostvarivanjem roditeljskog staranja. Kako ni ta mjera nije dala potrebne rezultate da se odnosi roditelja prema djeci mijenjaju Centar je kod Općinskog suda pokrenuo postupak oduzimanje roditelju prava da živi sa djetetom. Rješenje o oduzimanju roditelju prava da živi sa djetetom je doneseno 2007.godine.


Paralelno sa ovim postupcima Centar je pokrenuo inicijativu na stvaranju materijalnih i stambenih uslova kako bi porodica živjela u uslovima dostojnim čovjeka. U tom pravcu Centar je dobio podršku od Općine i Kantona te je udruženim sredstvima napravljena kuća. Gradnja kuće za Musiće je počela u julu, a okončana je tehničkim prijemom 6. septembra 2012. godine. Uz ovu konkretnu pomoć i podršku, a koju će i ubuduće pružati lokalna zajednica, očekuje se da porodica Musić izvrši svoj dio obaveza: da djecu upiše u školu, da ih prestane eksploatisati prosjačenjem, da domaćinski upravlja kućom i da razvija dobre odnose u porodici.

 

D i r e k t o r i c a Centra za socijalni rad Zenica
Nurka Babović, dipl. sociologinja