19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 13 Septembar 2012 13:48

SBB skup u Tetovu

Šesti predizborni skup SBB Zenica - Sjedište federalne inspekcije za okoliš mora biti u Zenici - Predstavljanje kandidata SBB Zenica sinoć  je nastavljeno u zeničkoj mjesnoj zajednici Tetovo. Obzirom da se Tetovo, Podbriježje i Banlozi nalaze uz sami Mittal, stanovnici ovih mjesnih zajednica imaju i najveći problem sa zagađenosti kako zraka tako i zemljišta. Zbog ove činjenice i obraćanja kandidata bila su usmjerena ovu problematiku: 

 

- Analiza stručnjaka pokazala je da za jedan centimetar zagađenog zemljišta treba čitav vijek, odnosno stotinu godina da se zemlja očisti. Mjerenjima na 44 lokacije u Zenici dokazano je da je zemljište zagađeno, a niko do sada nije ponudio rješenje, pomoć, niti mjere kako da se riješi ovaj problem. Pa kako se ovjde baviti poljoprivredom- kazala je mr.agronom Aida Jahić.


Naglašavajući činjenicu da niko ne želi dovesti u pitanje rad jednog od najvećih priozvođača ne samo u Zenici nego i BiH, kandidati SBB-a jednoglasni su da zenički Mittal mora ispoštovati pravila i ugraditi filtere za prečišavanje zraka:


- Samo mi koji ovdje živimo znamo kako nam je. Od neriješenih osnovnih problema puta, vodosnadbijevanja, odvoza smeća u Podbriježju, do zagađenosti zraka. U kontaktu smo sa Mittalom, vršimo pregovore, ali je to nedovoljno- kazao je kandidat SBB-a iz MZ Tetovo Senad Muratović.
Pozdravljajući izlaganja kandidata, Hamida Jeleča, Samira Pojskića, Abida Jarića, Adela Sinanovića, Sedžide Beganović-Isaković, kandidat za načelnika Zenice Ismet Sarajlić između ostalog je naglasio:


- Podržavamo da Mittal treba raditi, od njega živi hiljade porodica u Zenici, ali Mittal mora raditi po evropskim standardima. Moraju se ispoštovati ugovorne obaveze i za ugradnju filtera, kao što je to na zapadu. Mi tražimo da sjedište federalne isnpekcije za okoliš bude u Zenici, da inspektor dijeli sudbinu i udiše zrak kakav i mi udišemo- kazao je Sarajlić.


Svoje kandidate osim mještana, članova i simptizera, podržali su i članovi Forma mladih i Foruma žena kao i SBB-ova zastupnica u Skupštini ZDK mr.Emina Husienspahić.

PR SBB BIH Zenica