28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 12 Septembar 2012 22:03

Video: izvlačenje povrijeđenog

Mersudin Isaković, član spasilačke jediice Arcelor Mittala zatekao se danas na putu Banlozi - Nemila, kada je vidio i čuo udes na magitralnom putu M17. Donosimo njegovo svjedočenje, ali i detalje, imena učesnika u nesreći. 

 

 

 

- Još na drugoj obali sam pozvao policiju i objašnjavao im gdje tačno nesreća. Prešao sam na drugu obalu, sreća veći dio Bosne se mogao preći, bez plivanja. U kabini sam stupio u kontakt sa mladićem, koji je kazao da se zove Edin, bio je priklješten. Govorio sam mu samo da priča, da ne prestaje, da ne smije izgubiti svijest. Ubrzo su stigli vatrogasci, hitna pomoć, policija je tu bila prva. Uspjeli smo ga izvući i kratko mi je zatražio kako se zovem, kazao nam je Isaković. 

 

jelina00003

 

Edin Vehab iz Kaknja je zadobio teške povrede u udesu koji se oko 15,10 sati jučer dogodio na magistralnom putu M17, na lokalitetu Jeline kod Zenice, blizu tunela Vranduk.

 

On je bio za upravljačem kamiona koji je prevozio bukove trupce, koji se bukvalno zabio u MAN (406-M-137) iz Han Pijeska, koji je prevozio crijep. Prethodno, nesreću je izazvao džip "nisan" (362-T-475) sa prikolicom na kojoj se nalazilo havarisano vozilo. U jednom trenutku, vozač je izgubio kontrolu nad prikolicom, koja je "zaplesala" po cesti.

 

- Udario je prikolicom u jedan kamion, koji je uspio proći pored mene. A onda u drugi, koji se zabio u mene. Gledao sam kako točkovi idu po cesti i udaraju u bokove. Spasila nas je ograda, da nas ne pogura sve u vodu. Najbitnije je da je momak živ, mada kad sam vidio kako je udario mislio sam da ga neće naći živog unutra. Sjajno smo prošli, kazao nam je Milorad Borković, vozač kamiona iz Han Pijeska, još u šoku od udesa. Treći kamion vozio je, saznajemo Miroslav Petrović, dok se za vozačem “nisana” nalazio Nermin Pulić.

 

U stravičnom sudaru Vehab je imao nevjerovatnu sreću, jer je zaštitna ograda zaustavila da oba kamiona završe u rijeci Bosni, dok se kabina sa njim i prevrnula, pa su ga vatrogasci desetak minuta sječenjem kabine jedva izvukli.

 

- Pacijent je primljen sa lomom šake i stopala, ako zbrinjavanja povreda otpušten je na kućno liječenje, kazali su nam u Kantonalnoj bolnici Zenica epilog ove nevjerovate sreće u nesreći.

 

 

 

Najveća sreća ipak bila je činjenica da su se iza kamiona iz Han Pijeska, nalazila dva kamionna sa prikolicama, koji su prevozili gorivo, te su uspjeli zakočiti, izbjegavši da se ova nesreća završi sa fatalnim posljedicama po sve učesnike. U trenutku nesreće sa obje trane nalazilo se desetine putničkih i teretnih vozila, pa i policajci ističu da su pravim čudom izbjegnute teže posljedice.