19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 11 Septembar 2012 00:22

Želim ostati u Zenici

Opšta politička situacija, nesredjenost i nefunkcionalnost sistema vlasti, kako zakonodavne tako i izvršne, visok stepen korupcije, slaba, nerazvijena i upropaštena ekonomija, sve veći broj nezaposlenih, sve veći broj mladih „na ulici“, bez izgledne perspektive povod su da ne odustajemo od borbe za grad u kojem smo rođeni, u kojem živimo!
Želim ostati i svoje uspjehe načiniti u Zenici. Grad nam je zagađen i to nas sve abnormalno ugrožava, mladi odlaze iz Zenice, kradu nam sigurnost, svakodnevno strahujemo od lopova, od pasa lutalica...


Javna preduzeća i ustanove su tokom posljednjih decenija postali utvrde i oaze za udomljavanje partijskih kadrova, pa su njihovi budžeti često jedva dovoljni za plate njihovih uposlenika i uposlenica. Pritom je kvalitet usluga izrazito loš, a same usluge su uglavnom monopolskog karaktera; korisnice i korisnici nemaju nikakvu ili vrlo malu mogućnost da slobodno izaberu drugog pružaoca javnih usluga. Prvenstveno se to odnosi na JP Grijanje Zenica, za koje smatramo da je cijena, u odnosu na kvalitet usluga-previsoka.
Svojim nesebičnim zalaganjem nastojat ćemo preurediti javni lokalni sektor na način da se sistem pružanja javnih usluga tržišno uredi tj. da se i privatnim kompanijama pruži mogućnost za natjecanje i vršenje određenih javnih poslova, uz garantovanje zaštite interesa korisnika i korisnica usluga ili uz garantovanje adekvatnog kvaliteta usluga. Cilj je stvaranje novog sistema javne uprave u skladu sa načelima tzv. nove javne uprave, modela kakav je u praksi u većini zemalja Europske unije.

 

Merima Handanović, Zenica
Kandidatkinja Naše stranke, br.14 za OV Zenice