29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 06 Septembar 2012 02:41

Manipulacijom do vlasti

Ima li Zenica lažnih predstavnika nacionalnih manjina? - MANIPULACIJA - Lažni predstavnici nacionalnih manjina lako do vlasti - Jedini uvjet koji kandidati moraju ispuniti je da odaberu nacionalnu manjinu - Piše: Eldina Medunjanin/VLM vecernji.ba - Izborne manipulacije nacionalnom pripadnošću u Bosni i Hercegovini nisu nikakva novost. Ipak, zabrinjava podatak da se ovakva praksa na svakim izborima ponavlja, čak i u većoj mjeri nego ranije. Takav je slučaj i s predstojećim lokalnim izborima na kojima bi i pripadnici nacionalnih manjina trebali birati svoje predstavnike u općinskim vijećima.

 

Ukupna populacija

Riječ je o većem broju općina koje imaju zajamčen određeni broj vijećničkih mjesta za pripadnike nacionalnih manjina koje u značajnijem postotku sudjeluju u ukupnoj populaciji tih općina. Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo je kandidature 47 neovisnih kandidata pripadnika nacionalnih manjina, kao i šest kandidata predloženih od udruga ili skupina građana. To, ipak, nije konačan broj onih koji će se natjecati za mjesta u općinskim vijećima namijenjena nacionalnim manjinama. Političke stranke imaju pravo također istaknuti kandidate za ove pozicije pa je realno očekivati da ukupni broj kandidata pripadnika nacionalnih manjina bude veći od stotinu. Kako je riječ o zajamčenim mjestima nerijetko je dovoljno i svega nekoliko desetaka glasova za osvajanje vijećničkog mandata. Na žalost, pripadnici stvarnih nacionalnih manjina tek sporadično koriste ovu pozitivnu diskriminaciju u izbornom sustavu BiH, otvarajući tako prostor makinacijama.

 

Pogled na popis neovisnih kandidata za lokalne izbore pokazuje da su samo Romi koliko-toliko iskoristili izborno pravo. Od ostalih manjina, najviše je Turaka i Crnogoraca. Barem tvrde da pripadaju tim narodima, iako bi se po imenima teško dalo zaključiti da su primjerice Idita Puškar, Alija Denjagić ili Besim Gluhić doista Turci. Da su i stranke prepoznale mogućnost osvajanja vijećničkih mandata preko nacionalnih manjina pokazuju primjeri nekoliko stranaka koje su skoro isključivo prijavile sudjelovanje na izborima za nacionalne manjine. Takav je slučaj s Ekološkom strankom E-5 – Zeleni, Komunističkom partijom, Nezavisnom listom BiH i Nezavisnom listom za moj grad.

 

Nacionalne manjine

-Ne postoji mogućnost da nekome zabranimo kandidiranje, jer je pravo svakog građanina, pa tako i kandidata da se nacionalno izjašnjava kako želi. U tom smislu mi ne možemo ništa poduzeti kada je u pitanju podnošenje kandidatura, kaže glasnogovornica Središnjeg izbornog povjerenstva BiH Maksida Pirić.

Jedini uvjet koji kandidati moraju ispuniti je da odaberu nacionalnu manjinu koja se spominje u državnom zakonu o zaštiti prava pripadnika nacionalnih manjina.

 

Pogledajte spisak kandidata nacionalnih manjina za Općinsko vijeće Zenica!

 

093 NACIONALNE MANJINE ZENICA / НАЦИОНАЛНЕ МАЊИНЕ ЗЕНИЦА

 

SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH - MONTILJO JAKOB

GRAÐANSKA DEMOKRATSKA STRANKA BOSNE I HERCEGOVINE - KNEZ ŽELJKO

MUSIĆ ADIL - NEZAVISNI KANDIDAT

CRNOVIĆ REFIK - NEZAVISNI KANDIDAT

DEMOKRATSKA NARODNA ZAJEDNICA BIH - DNZ BIH - VUGDALIĆ SUAD

DEMOKRATSKA STRANKA INVALIDA BOSNE I HERCEGOVINE - ISAKOVIĆ MUNIR

NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA - HADŽIRAŠIDOVIĆ ELVIR

MUSIĆ ASIM - NEZAVISNI KANDIDAT

MUSIĆ SALKO - NEZAVISNI KANDIDAT

BPS-SEFER HALILOVIĆ - MUJČINOVIĆ EDINA

 

preuzeto sa ZENIČANKE