28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 05 Septembar 2012 10:18

Naša stranka o psima lutalicima

Gorući problem, psi lutalice! Ko su poslanici koji su izglasali zakon na uštrb ljudi? Danas pročitah da su u proteklim mjesecima psi lutalice preplavili gradove u Bosni i Hercegovini učestalo napadajući ljude te da je prema podacima jedne nevladine organizacije samo na području Kantona Sarajevo evidentirano više od 10.000 pasa lutalica.


Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je dana 26.02.2009. usvojio jednoglasno Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja.... Zakon stupa na snagu 8. aprila 2009. godine a nakon tri godine opravdano se pitamo da li je zakon usvojen radi životinja ili je usvojen da bi nam nakon tri godine napravio problem da se pozabavimo psima a da sve ostale probleme gurnemo po strani. Sukladno odredbama tog zakona, ukinute su gradske kafilerije, a općine dobile obavezu gradnje azila za životinje.

 

Šta je problem?
Problem je u činjenici da općine i gradovi u BiH najčešće nemaju novaca ni za održavanje vitalne infrastrukture, a kamoli za gradnju azila. Kako je to sve teklo?  Udruženja za zaštitu životinja u Bosni i Hercegovini pokrenula su akciju prikupljanja potpisa za usvajanje Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja. Prikupljeni potpisi su upućeni Vijecu Ministara Bosne i Hecegovine, te Parlamentarnoj skupštini BiH, sa zahtjevom za hitnim usvajanjem zakona i njegovim upućivanjem u parlamentarnu proceduru, te njegovog dosljednog usaglašavanja sa najboljim evropskim praksama.

 

Nakon usvajanja zakona, usvojen je zaključak kojim se zadužuje Vijeće Ministara BiH da podzakonskim aktom dopusti organiziranje tradicionalnih natjecanja bikova, te da sagledavajući te aspekte pokrene relevantne izmjene i dopune Zakona. Što se tiče natjecanja bikova, podsjetimo se zakona koji kaže „ onom ko životinji nanosi bol, patnju, štetu, muči je i namjerno izlaže stresu i strahu se može odrediti novčana kazna u iznosu do 200.000 KM“.

 

Podsjetimo se i zakona za napuštanje životinje „napuštanje životinje kažnjivo je novčanom kazom u iznosu do 10.000KM“. Životinje se svakodnevno napuštaju/ dovoze u kartonskim kutijama u gradove a još niko nije kažnjen. Jedinicama lokalne samouprave dat je rok od godinu dana da osnuju skloništa za napuštene životinje a općina Zenica još uvijek nije odredila ni tačnu lokaciju za azil. U odnosu na bikove, psi su tako donekle i zaštićeni, a za ljude koga briga.

 

Ko su poslanici koji su izglasali zakon na uštrb ljudi?

Zakon koji je stao u zaštitu životinja, a na uštrb ljudi, donio je saziv Državnog parlamenta u kojem su glavnu riječ vodili SDA, SBiH, SNSD i dva HDZ-a.
Zakon je usvojen jednoglasno, a za njega su ruku digli, između ostalih, Martin Raguž, Bakir Izetbegović, Branko Dokić, Šefik Džaferović, Azra Hadžiahmetović, Dušanka Majkić, Božo Ljubić i ostali poslanici i delegati oba doma Parlamenta BiH.

Glasali su a da pri tome nisu vodili računa kako će se takvi propisi uopće moći provesti u državi koja ne daje novac ni za gladno i nezaposleno stanovništvo, a kamoli za gradnju azila za pse lutalice.

 

Do danas u Federaciji BiH postoje dva azila, u Tuzli i na Prači, a u Republici Srpskoj azili postoje u Banjoj Luci i još pet općina, koji jedva opstaju.
S obzirom da sam odabrao političku opciju kojoj vjerujem a kojoj je programski cilj „znanje, poštenje i dosljednost“ ubjeđen sam da će se problemi riješiti u najkraćem mogućem roku.

 

NAŠA STRANKA će se zalagati za temeljitije sprovođenje postojećeg zakona o zaštiti životinja, te donošenje amandmana na isti s ciljem lakšeg sprovođenja. Predložit ćemo otvaranje privatnih azila za životinje koji bi prošli cErtificiranje i licenciranje po propisima EU.