19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 03 Septembar 2012 09:40

Što ih ima, mašala

Za lokalne izbore u BiH koji će biti održani 7. oktobra 2012. godine ovjerena su ukupno 383 politička subjekta - 84 političke partije, 59 koalicija, 224 nezavisna kandidata, 16 listi nezavisnih kandidata. Ovjereno je ukupno 30.351 kandidat - za načelnike, odnosno gradonačelnike 550 kandidata; za vijećnike, odnosno odbornike 29.652 i 149 kandidata za garantirana mjesta za predstavnike nacionalnih manjina, kazala je glasnogovornica Centralne izborne komisije (CIK) BiH Maksida Pirić. Po njenim riječima, na lokalnim izborima birat će se članovi 78 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 58 skupština opština u RS-u, ukupno 135 načelnika općina u BiH, pet gradonačelnika (Banja Luka, Prijedor, Bijeljina, Doboj i Trebinje), te Skupština Brčko distrikta BiH.

 

Centralna izborna komisija BiH je 30. augusta, u skladu s Izbornim zakonom BiH, utvrdila i zaključila Centralni birački spisak sa stanjem na dan 23. august 2012. godine.

- Ukupno je upisano 3.144.296 birača i to po kategorijama: redovnih 3.085.546, za glasanje putem pošte 37.359. Imamo osobe koje imaju status raseljene osobe, one koji glasaju u odsustvu 10.709 birača i oni koji su odlučili da glasaju lično u općini prebivališta iz '91. godine, takvih je 10.682 birača, kazala je Pirić. Što se tiče cijene koštanja ovogodišnjih izbora, Pirić kaže da će se precizno znati koliko su koštali nakon izbora, a u ovom trenutku može se reći da su za aktivnosti koje provodi CIK BiH u budžetu institucija BiH osigurana sredstva u iznosu od 4,3 miliona KM. To su sredstva namijenjena za plaćanje štampanja, pakovanja i distribucije glasačkih listića i izbornog materijala, sredstva namijenjena za rad Glavnog centra za brojanje, za informativnu kampanju itd.

 

- Što se tiče ostalih troškova koje snose općine, projekcija je da će i općine iz svojih budžeta morati izdvojiti oko 4,5 miliona KM. Općine iz svojih budžeta izdvajaju sredstva za naknade za rad članovima biračkih odbora i vjerovatno će imati još nekih troškova vezano za opremanje biračkih mjesta, kazala je Pirić. Posao štampanja i pakovanja glasačkih listića dobila je firma „Atlantik“ iz Banja Luke. Ona to radi s grupom firmi.

 

- Štampanje glasačkih listića je već počelo, urađena je veća distribucija glasačkih paketa za birače koji glasaju izvan BiH, čak imamo informacija da su pojedini naši birači u inostranstvu već dobili glasačke listiće tako da oni mogu obaviti svoju građansku dužnost i glasati, navodi Pirić. Ona podsjeća da zvanično izborna kampanja počinje 7. septebra i u skladu s tim postoje pravila ponašanja političkih subjekata u izbornoj kampanji sadržana u Izbornom zakonu BiH. Također, obaveze po pitanju izborne kampanje imaju i mediji.

 

- U toku je akreditiranje izbornih posmatrača. Ta aktivnost traje zaključno s 6. septembrom za političke subjekte i udruženja iz BiH dok se međunarodni izborni posmatrači mogu akreditirati sve do dana izbora, kazala je Pirić.