28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 30 Avgust 2012 20:25

BiH poražena u Latviji

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pretrpjela je drugi poraz u kvalifikacijama za evropsko prvenstvo 2013. u Sloveniji. Izabranici selektora Aleksandra Petrovića su u petom susretu u okviru D-grupe kvalifikacija večeras u Rigi poraženi od Latvije sa 80:64 (16:19, 26:11, 24:19, 14:15). Ovim porazom bh. košarkaši su izgubili prvo mjesto u grupi.

Domaći košarkaši su ključnu prednost stekli u drugoj četvrtini, kada se razigrao Dairis Bertans koji je postigao nekoliko vezanih "trojki".

 

Drugo poluvrijeme također je proteklo u boljoj igri košarkaša Latvije, koji su bez većih problema pogađali sa svih pozicija i održavali visoku rezultatsku prednost. S druge strane, reprezentacija BiH i ovaj put je u potpunosti zakazala u odbrani, a igrači bh. tima nisu bili raspoloženi ni u napadu te je poraz bio neizbježan. U finišu utakmice selektor Petrović dao je priliku mladim igračima, prekomandovanim iz juniorskog tima, koji su upisali prve minute i poene za seniorsku reprezentaciju. Najefikasniji u reprezentaciji BiH bili su Wright i Đedović sa po 16 te Teletović sa 13 poena, dok je Latviju predvodio Bertans sa 25 poena. Naredni meč košarkaši BiH igraju 2. septembra, kada dočekuju Holandiju.

 

Kvalifikacije za Eurobasket 2013. godine
LATVIJA – BiH 80:64
Košarkaška reprezentacija BiH poražena od Latvije 80:64
(16:19), (26:11), (24:19), (14:15)

Početna petorka BiH: Wright, Đedović, Mašić, Teletović i Kikanović

Početna petorka Latvije: Strelnieks, Bertans, Berzins, Kuksiks, Selakovs

Roster BiH: A. Avdibegović, A. Mašić, J. Nurkić, A. Vrabac, Z. Wright, N. Buza, N. Mitrović, E. Kikanović, M. Teletović, D. Peršić, N. Đedović, N. Sinanović.

Roster Latvije: K. Vecvagars, M. Mejeris, R. Freimanis, D. Bertans, E. Jeromanovs, J. Strelnieks, K. Berzins, A. Selakovs, M. Meiers, R. Kuksiks, A. Berzins, D. Bertans.