29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 24 Avgust 2012 00:32

Naša stranka o AMZ izvinjenju

Nakon što se nad Zenicom tokom nekoliko proteklih dana nadvijao zlokobni oblak crvene prašine koji je dopirao iz pogona Mittala, NAŠA STRANKA je, poput svih Zeničana, i kao što se događalo u svim ranijim slučajevima, pretpostavila da ćemo dobiti objašnjenje o tom novom udaru na zdravlje ljudi, ali ništa više od toga. Dakle, kompanija je zvanično priznala veliko povećanje emisija prašine i opravdala ga kvarom. Svoje javno saopćenje je završila izvinjenjem, a cijeli slučaj ocijenila samo kao neugodnost. Ovim povodom Općinski odbor NAŠE STRANKE ZENICA upućuje javno pismo rukovodiocima Mitttala, kao i svim odgovornim osobama lokalne zajednice.

 

Kao prvo, neugodnost bi bila da se ovakvi kvarovi događaju jednom godišnje. Budući da se slični ekscesi ponavljaju i više puta mjesečno, Općinski odbor Naše stranke Zenica to naziva neodgovornošću prema zajednici u kojoj bi tvrtka Mittal trebala biti partner i suradnik, a ne bahati eksploatator. 

 

Kao drugo, od odgovornog poslovnog partnera u slučaju nanošenja bilo kakve štete koja utječe na okoliš i zdravlje ljudi ne očekuje se izvinjenje, nego nadoknada štete i saniranje posljedica.

 

Kao treće, odgovorne osobe lokalne zajednice ne smiju više prihvaćati samo saopćenja i izvinjenja iz Mittala, već uvijek djelovati u skladu sa zakonom o kršenju propisa o zaštiti životne sredine.

 

Zakoni koji vrijede za običnog čovjeka, koji se ekspeditivno kažnjava za prekršaje, moraju vrijediti i za velike kompanije, bez ikakvog alibija, izjavio je predsjednik Općinskog odbora Naše stranke, dr. Sead Mehmedagić. Ukratko, Naša stranka smatra da je vrijeme nazvati stvari pravim imenom.