29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 08 Avgust 2012 00:28

Kako koristimo godišnji odmor?

Bosanci i Hercegovci bi radije veće plate a manje dana godišnjeg odmora - Pročitajte više: - Da li bh. građani planiraju na godišnji odmor u 2012. godini? Koliko dana godišnjeg odmora imaju i da li su zadovoljni? Šta bi prije izabrali: povišicu plate ili više dana godišnjeg odmora? Da li su u mogućnosti iskoristiti godišnji odmor u cijelosti? Kakva ograničenja poslodavci postavljaju zaposlenima? Da li zaposleni i na odmoru moraju biti mislima i djelom na poslu?  Posao.ba proveo je online istraživanje na temu Godišnji odmori u BiH, sa ciljem utvrđivanja broja slobodnih dana kojeg zaposleni dobiju, zadovoljstva zaposlenih slobodnim danima te mogućnosti korištenja slobodnih dana u cijelosti. Istraživanje je trajalo dva mjeseca, period 02. juni – 02. august 2012. godine. U istraživanju je učestovalo 659 zaposlenih posjetitelja portala Posao.ba.

 

 

„Istraživanje o godišnjim odmorima u BiH“


Posao.ba proveo je online istraživanje na portalu Posao.ba na temu Godišnji odmori u BiH, sa ciljem utvrđivanja broja slobodnih dana kojeg zaposleni dobiju, zadovoljstva zaposlenih slobodnim danima te mogućnosti korištenja slobodnih dana u cijelosti. Istraživanje je trajalo dva mjeseca, period 02. juni – 02. august 2012. godine. U istraživanju je učestovalo 659 zaposlenih posjetitelja portala Posao.ba.


Najviše zaposlenih ispitanika, njih 17%, ima pravo na 14 do 18 dana godišnjeg odmora, 16% ispitanika ima 18 do 20 dana te 16% ispitanika ima preko 24 dana godišnjeg odmora. 15% ispitanika ima do 7 dana odmora, 12% ispitanika ima od 7 do 14 dana godišnjeg odmora te 12% ispitanika ima 20 do 22 dana godišnjeg odmora. 11% posto ispitanika ima od 22 do 24 dana godišnjeg odmora. 46% ispitanika ne radi vikendom, dok 54% ispitanika radi vikendom. Od toga, za njih 36% radne subote se računaju u dane godišnjeg odmora dok za 18% ispitanih radne subote se ne računaju u dane godišnjeg odmora.


52% ispitanika iz BiH je zadovoljno brojem dana godišnjeg odmora, dok bi 47% ispitanika htjelo više. Svega 1% ispitanika ne iskoristi slobodne dane u potpunosti, jer im je odobreni broj slobodnih dana previše. Na pitanje da li bi prije izabrali povišicu plate ili više dana godišnjeg odmora kada bi mogli birati, 79% ispitanika odgovorilo je da bi prije izabrali povišicu plate, dok je 21% ispitanika odgovorilo da bi više voljeli više dana godišnjeg odmora.Ove godine, 73% ispitanika planira ići na godišnji odmor. Od toga, 38% ispitanika će otići jednom na godišnji odmor dok će njih 35% otići na dva ili više kraćih odmora. 27% ispitanika ne planira ići na godišnji odmor.Najveći broj ispitanika planira ići na godišnji odmor u ljetnim mjesecima, njih 77%. 25% ispitanika planira svoje godišnje odmore nakon ljeta/sezone, 23% ispitanika godišnje odmore planira u zimskim mjesecima dok njih 10% je svoje odmore iskoristilo prije ljeta/sezone. (moguće više odgovora). 52% učesnika u istraživanju nema ograničenja vezana za podjelu godišnjeg odmora te ga mogu iskoristiti u nekoliko dijelova. 36% ispitanika ima ograničenja, te ga moraju iskoristiti i podijeliti na 2 dijela, dok 12% ispitanika godišnji odmor mora iskoristiti u cijelosti. 62 % ispitanika planira ove godine godišnji odmor iskoristiti u cijelosti, dok 38% ispitanika neće moći u cijelosti iskoristiti godišnji odmor.


Na pitanje zašto godišnji odmor ne mogu iskoristiti u potpunosti, 38 ispitanika je odogovorilio zbog previše posla, 33% zbog pritiska poslodavca, 17% zbog straha od otkaza, 13% ispitanika ne želi da bude u zaostatku, 11% zbog loše organizacije vremena a 8% jer im ne odgovara vrijeme kad dobiju slobodne dane, a 40% odgovorilo je da je nešto drugo u pitanju. 43% ispitanika na godišnji odmor može otići u vrijeme kad im to odgovara, samo je potrebno da se unaprijed dogovore sa poslodavcem. 33% ispitanika ponekad ima problema oko odlaska na godišnji odmor u željeno vrijeme zbog zbog nedovršenog posla, nedostatka ljudi i slično. 24% ispitanika odgovorilo je da im je uvijek teško otići na godišnji odmor kad im to odgovara.


Najveći broj ispitanika dok je na godišnjem odmoru, njih 43%, ne mora raditi ni razmišljati o poslu. Njih 33% mora povremeno provjeravati e-mailove i javljati se na poslovne pozive a 24% ispitanika uvijek mora biti dostupno svom poslodavcu i klijentima. Polovina ispitanika nikada nije doživjela da mora svoj godišnji odmor prekinuti zbog posla. Njih 29% je svoj godišnji odmor moralo prekinuti više puta dok je njih 21% svoj odmor do sada moralo prekinuti jednom zbog posla. 68% ispitanika ne dobija regres za godišnji odmor, dok njih 32% dobija regres za godišnji odmor.