28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Avgust 2012 11:41

Indonežanski ambasador u PK

Na osnovu ranije najavljene posjete, Privrednu komoru Zeničko-dobojskog kantona je posjetio Nj.E. Subijaksono Sujono, prvi rezidentni ambasador Republike Indonezije u Bosni i Hercegovini. Delegaciju je primio Predsjednik Privredne komore Zeničko-dobojskog kantona, doc. dr.sci. Šefkija Botonjić, sa saradnicima, a sastanku je prisustvovala i g-đa mr.sci. Đenana Čolaković, sekretar Biznis Servis Centra Kantona. Tema sastanka bila je razmatranje mogućnosti razvijanja i unapređenje privredne saradnje kompanija sa područja Zeničko-dobojskog kantona sa kompanijama Republike Indonezije. Aktuelni parametri vanjskotrgovinske razmjene sa Republikom Indonezijom ukazuju na slijedeće:

 

Izvoz - za period 01.-06.2012. godine u iznosu od 654.430,46 KM
Uvoz - za period 01.-06.2012. godine u iznosu od 2.021.494,32 KM

 

Stoga je na sastanku konstatovano da privredna saradnja između ove dvije zemlje nije na zadovoljavajućem nivou i da postoje velike potencijalne mogućnosti, bez obzira na geografsku distanciranost, da se ta saradnja intenzivira. Istina, postoje kompanije iz Zeničko-dobojskog kantona koje su već pregovarale i ostvarile saradnju sa kompanijama Republike Indonezije (kao što su: „ArcelorMittal Zenica“ Zenica, „Natron-Hayat“ Maglaj itd.), ali privredni potencijali Zeničko-dobojskog kantona su veliki, a time je velika i mogućnost poslovne saradnje.

 

Imajući u vidu navedeno, Predsjednik Botonjić je predložio i pozvao da privredna delegacija Republike Indonezije posjeti ZEPS 2012, a što bi trebalo biti dobra prilika za brže uspostavljanje poslovnih veza između kompanija Kantona i kompanija Republike Indonezije. Prijedlog je rado prihvaćen od strane Nj.E. Subijaksono Sujono, te je dogovoreno da, na sajmu ZEPS 2012, Republika Indonezija prezentira svoje istorijske, kulturne i društvene specifičnosti, a što će sigurno dovesti i do implementacije privredne saradnje.


P R E D S J E D N I K

doc.dr.sc. Šefkija Botonjić, s.r.