20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Avgust 2012 01:54

YT alatka za siguran video

YouTube je polovinom jula tekuće godine predstavio novu alatku i svojim korisnicima koji postavljaju video na ovaj servis ponudio mogućnost zamagljivanja lica koja se pojavljuju na snimci, čime bi na taj način zaštitili svoj identitet. “Mislim da je zaštita identiteta osobe koja razgovara sa aktivistima za ljudska prava daleko važnija. Znajući za tu mogućnost možemo očekivati više sagovornika u našim aktivnostima i projektima. Ispostavilo se da se veoma mali broj građana odluči za izjavu pred kamerama upravo zbog straha od posljedica, “ rekao je aktivista Udruženja "Akcija građana" iz Zenice Muhamed Pivić.

Rješenje kojim bi se zaštitila anonimnost osoba je moguće, jer je YouTube u svoj program za uređivanje snimaka dodao opciju za zamućivanje/zamagljivanje lica (Face Blurring) .  Naime,  kad se ova opcija primjeni YouTube automatski detektuje i zamuti lica ljudi. Opcija se nalazi u sekciji “dodatne funkcije” (Additional Features) alatke za poboljšanje videa (Video Enhancements). Nova internet alatka je dizajnirana s ciljem zaštite aktivista za ljudska prava, naravno i svih onih koje na ovaj način žele zaštititi svoj identitet. Pitali smo gospodina Pivića koliko će “Akciji građana” kao korisniku YouTube kanala koristiti ova nova alatka, i koliko je to važno za BiH?

“Mislim da će nam to koristiti u daljnjim aktivnostima u pokušaju izvlačenja građana iz letargije, i sveopćeg sivila koje je zahvatilo posebno mladi naraštaj,” kazao je Pivić. On je dodao i to da su aktivisti za ljudska prava ti koji moraju mladima skrenuti pažnju da svojim aktivnostima mogu doprinijeti izlasku iz mračnog tunela i boljem sutra. Google kao vlasnik YouTube-a upozorio je da je zamagljivanje lica ne može garantirati stopostotnu anonimnost. Primjera radi, krajolik pozadine, registracijske oznake na vozilima, odjeća itd. mogu ukazivati na nečiji identitet jednako kao što drugi mogu prepoznati glas osobe koja nešto govori na snimci. Ova nova alatka mogla bi spasiti živote, prije svega u dijelovima svijeta gdje su ljudi izloženi na milost i nemilost totalitarnih režima. 

U posljednje vrijeme često se dešavalo da upravo Youtube bude mjesto na koje se postavlja na desetine videa pobune u Siriji. Ukoliko želite postaviti svoj video na YouTube, prethodno možete pogledati, uvjeriti se da li su lica koja se pojavljuju na njemu zamagljena. Kad kliknete “Save as” nova kopija videa biće spremna, i tad imate mogućnost odluke želite li originalni video spremiti, odnosno trajno izbrisati.

ONEWORLDSEE