28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 31 Juli 2012 00:06

Posjeta MHE u kantonu

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona Bojan Bošnjak  je posjetio lokacije malih hidroelektrana “Bistričak” u općini Zenica i mini hidroelektranu “Čardak” u izgradnji, na rijeci Gostović u općini Zavidovići.

Posjetom je resorno kantonalno ministarstvo željelo naglasiti podršku u daljnjem razvoju energetskih potencijala na području Zeničko-dobojskog kantona.

 

“Kada govorimo o oblasti energetike, dodjele koncesija su jako složene. Investitori dugo čekaju na realizaciju projekata, na dobivanje oko 40 potrebnih dozvola i saglasnosti za građenje. Lokalna zajednica je nedovoljno informirana o mogućnostima koje pružaju ovakvi projekti. Zato ćemo raditi, u okviru svojih nadležnosti, na izmjeni propisa i omogućavanju potencijalnim investitorima da ulažu u naš kanton”, izjavio je Bošnjak.

 

Po njegovim riječima, veliki energetski resursi ne koriste se u dovoljnoj mjeri iako direktiva Evropske unije nalaže korištenje izvora obnovljive energije. “Korištenje niskoenergetskih tehnologija, koje daju malo otpada, treba razvijati. Mi smo svjesni hidropotencijala Zeničko-dobojskog kantona i radit ćemo na njegovom afirmiranju”, izjavio je Bošnjak.