29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Juli 2012 14:20

Danas o Vijencu

U prostorijama JP Autoceste Federacije BiH danas će biti održan sastanak o nastavku gradnje tunela "Vijenac", a prisustvovat će predstavnici građevinskih kompanija Hidrogradnje, Euroasfalta, ŽGP-a te Primorja BH, rekao je Feni direktor "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo Džemaludin Peljto.

 

Radovi na tunelu "Vijenac", vrijednom oko 120 miliona KM, obustavljeni su nakon što je pokrenut raskid ugovora sa slovenskom kompanijom Primorje, ali bi trebali vrlo brzo biti nastavljeni nakon što se završi procedura raskida ugovora i kad se izmire obaveze između Primorja i bh. kompanija koje rade kao podizvođači (Hidrogradnja, Euroasfalt, ŽGP).

 

Autoceste Federacije BiH postigle su dogovor s Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) da posao na nastavku probijanja tunela i postavljanja temelja nastave bh. firme koje su radile kao podizvođači Primorju. One će na taj način dobiti posao na probijanju 52 posto tunela, u vrijednosti 18 miliona eura. Dogovoreno je da se u isto vrijeme raspiše tender za završne radove - asfaltiranje, postavljanje instalacija itd., a što znači da će nakon probijanja tunela već biti izabran izvođač završnih radova.

 

Ovaj tunel na dionici autoputa na koridoru 5-C, od Drivuše do Kaknja, najprije je gradio slovenski SCT, a potom Primorje. Obje firme su bankrotirale i otišle u stečaj.