29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 21 Juli 2012 00:01

SBB odgovorio SDA-u

Savez za bolju budućnost ZDK, kao stranka bez hipoteke podobnih i korumpiranih u vlasti, želi upoznati javnost da ne postoji nikakva „odstrelna“ lista za smjene upravnih i nadzornih odbora javnih preduzeća, kao što to žele prikazati u zeničkom odboru SDA. Umjesto polemike, ko, gdje i šta kuha - toplo preporučujemo da SDA kao dušebrižnik zeničkog Univerziteta javno iznese informacije ko vlada ovom viskoobrazovnom institucijom i na koji način. Doduše, priznaju - da je SDA zaslužna i ponosna za osnivanje ove ustanove - zapošljavajući svoje istaknute članove.

 

SBB jasno i glasno želi istaći da je kompletno rukovodstvo Univerziteta – rukovodstvo jedne partije i to SDA. Precizirajući - svi kadrovi od rektora Sabahudina Ekinovića, kao i prorektori - Safet Brdarević, Refik Ćatić, Darko Petković su iz ove partije. Također, šest od sedam dekana zeničkih fakulteta su na kadrovskoj listi SDA, ali i direktorica Studentskog centra u Zenici, Miralema Buzaljko.

 

Posebno ističemo i javno tražimo da nam ovo stručko rukovodstvo pojasni kako je, prema podacima Federalnog ministarstva finansija, pokušalo utajiti preko 800.000 KM poreza, skoro milion od usta gladnih penzionera. Revizori su utvrdili mnoštvo nepravilnosti, kao što su između ostalog: naplaćivanje doktorskih i magistarskih radova koji su tretirani kao nesamostalne djelatnosti, ali i dvostruko naplaćivani poslovi, koji su već bili plaćeni u okviru redovnog rada.

 

U doba recesije i tzv. ušteda, SBB traži od prvog čovjeka Univerziteta - rektora Ekinovića da pojasni građanima i studentima kako je uspio samo on od građana po osnovu plate i putnih troškova za 3 godine naplatiti 212.787 KM, ubrajajući i seminarovanje na kruzeru? Samo za rad u Komisijama isti je inkasirao 63.767 KM. Zeničkoj SDA poručujemo da nećemo udovoljiti zahtjevu za povećanje sredstava za finansiranje Univerziteta sve dok – SDA-ovski čelnici ove ustanove ne pojasne kako su samo za prvih pet mjeseci ove godine uspjeli potrošiti 19.000 KM fiksne i još 4.100 KM mobilne telefonije.

 

Iz gore navedenog, jasno je kolika je briga za studente, koji se sve više, priznali to u Zeničkom univerzitetu ili ne, odlučuju za instant studije preko brda. Stoga, SDA-u predlažemo da obuzdaju gramzivost svojih univerzitetskih kadrova i dio sredstava koja se uzimaju od gladnih radnika, umjesto u svoja enormno visoka primanja usmjere u poboljšanje infrastrukture, u korist studenata koji još uvijek sjede na stolicama iz doba rezolucije informbiroa.

KO SBB BiH ZDK