28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 21 Juli 2012 09:47

GUS prezentirao tehnologiju

Predstavnici njemačke kompanije "Global Underbold System" (GUS) prezentirali su danas u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona program novih tehnologija u izgradnji putne infrastrukture. Kompanija GUS spremna je primijeniti svoj način rada na području Zeničko-dobojskog kantona, jeftinije i brže od standardne metode koja se primjenjuje u BiH.

Kako je izjavio Bernd Black, predsjednik ove kompanije, njihova tehnologija podrazumijeva polaganje jedne vrste emulzije umjesto nekoliko slojeva tampona. Takav način izgradnje putne infrastrukture sedam puta je efikasniji od standardne metode koja se primjenjuje u BiH. Zeničko-dobojskom kantonu ponuđeno i povoljnije kreditiranje u eventualnim zajedničkim projektima s grace periodom četiri do pet godina i kamatnom stopom od 3,5 posto, te saradnja sa srodnim bh. firmama.

 

Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštite okoline ZDK-a Raif Seferović istakao je, da će ovo ministarstvo dostaviti GUS-u projekt ulaganja u putnu infrastrukturu za dionicu puta Vareš- Bobovac, dužine 15 kilometara. Ako ponuda njemačkog "Global Underbold Systema" bude zadovoljavajuća, kako je istakao i predsjednik Black u prezentaciji, moći će ući na tržište ZDK-a ali kao podizvođač srodnoj firmi iz BiH.