20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 14 Juli 2012 22:24

Akcija građana: saopćenje

Akcija građana nam je proslijedila saopćenje nakon sastanka, prema informaciji, održanog 13. jula uvečer, u Zenici. Saopćenje prenoimo u cijelosti. Nek vlada počne da vlada ili neka odstupi ! Nije istina da se nevladin sektor ne oglašava povodom katastrofalne političko-ekonomsko-socijalne situacije u Bosni i Hercegovini. Jednostavno glasovi koje organizacije ili pojedinke i pojedinci odašilju “odozdo” ne dopiru do javnosti jer medijska pažnja okrenuta je nekim drugim stvarima. U našem medijskom prostoru dominiraju površinski glasovi od čije “galame” sve ono bitno prolazi skoro pa neprimjećeno. Sastanak zeničkih i sarajevskih aktivista/kinja udruženja Akcije građana održan je 13. jula u večernjim satima u Zenici. Jedan od zaključaka je da nema potrebe za pravdanjem jer želimo reći nešto sasvim drugo.

 

Koristimo ovu priliku da pozovemo političare da se uozbilje i da prekinu konačno sa predizbornom kampanjom. Nemamo vlast od zadnjih opštih izbora, vrtimo se u krug dok se lideri sedam stranaka u Bosni i Hercegovini stalno dogovaraju da se ništa ne mogu dogovoriti. Podsjetimo se samo da su opšti izbori održani u oktobru 2010 godine, a od tada prošlo je koliko... Uzmemo li u obzir da javna uprava troši 275 KM po sekundi, matematika sve govori. Za to vrijeme koalicije se uspostavljaju, platforme se potpisuju, koalicije se onda cjepaju, dok platforma propada, sastanci se održavaju... Država opet sve dublje tone u krizu, dok svi njeni građani tonu u siromaštvo. Nemamo sada namjeru izdvajati neku od stranaka koja je kao najgora dok su neke druge, eto, malo manje loše. Sedam stranaka koje sebe nazivaju glavnima i koje uzimaju sebi za pravo da, kao, ekskluzivno zastupaju interese nekih naroda ili skupina trebaju odstupiti. Njihove politike su prošlost dok je njihova gramzivost i nedobronamjernost beskonačna. Oni su nas zarobili i zbog njih smo najkorumpiranija, najnepismenija, najnerazvijenija, najzagađenija, najsiromašnija i jedna od nadepresivnijih zemalja na evropskom kontinentu.

 

Medijski prostor je prezasićen porukama političara i njihovih satelita. Pažnja javnosti skreće se sa stvarnih problema stalnim sastancima koji se uvijek i iznova završavaju neuspješno. No učesnici sastanaka, odnosno naših sedam lidera uvijek je nasmijano, osim ako ne napadaju verbalno novinare, jedni druge ili koga već, po potebi. Oni se uvijek mogu dogovoriti da još i dublje potonemo kako bi nas onda oni mogli kao vaditi iz septičke jame u koju su nas uvalili tako nasmijano i razdragano. Svakako oni su pobjednici jer evo dvadeset godina niđe nas nema, njihov uspijeh je krvavi rat, potom velike pljačke, sada ispada da je naš i njihov vitalni nacionalni interes siromaštvo i još veća ekonomska i socijalna kriza.

 

Iznenađeni/e smo indolentnošću međunarodne zajednice koja dopušta stalne atake na Ustav, zakon i samu državu od strane političkih lidera i/ili političkih stranaka. Zabrinjava nas to što EU i SAD nemaju ujednačene kriterije prema svim oblicima narušavanja osnovnih ljudskih prava na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, koja kao pretenduje da postane članicom Europske Unije koja je (kao) zasnovana na nekim sasvim drugačijim principima. Naime EU i SAD su na neki način sebe nama predstavili kao zaštitnike ljudskih prava i sloboda i kao neka vrsta garanta te zaštite u našoj zemlji.

 

Svi dogovori šestorke, sedmorke ili svih onih legitimnih i izabranih sve nas građane i građanke Bosne i Hercegovine (bez obzira u kojem entitetu, kantonu, županiji, distriktu, općini ili općini živjeli/e i koje nacije, etnije ili bratije bili/e) vode velikim koracima unatrag. Zahvaljujemo se svima njima na ovom zadnjem pokušaju da konačno podijele državu i da van snage stave zakon, Ustav i pravni poredak. Pozivamo sve one koji/e ne žele da sudjeluju u konačnoj podjeli države Bosne i Hercegovine, koji/e ne žele da se sve oko nas svede na etnije i bratije da konačno učinimo nešto. Dovoljno je da dobri ljudi ne učine ništa kako bi zlo konačno pobijedilo.

 

Ukoliko se političke elite ne odreknu od rada za sebe i svoj lični interes, mi kao građani i građanke Bosne i Hercegovine morati ćemo pozvati na protest upozorenja na dan uoči početka predizborne kampanje za lokalne izbore 2012 godine koji su planirani u oktobru. Pored toga najmanje što možemo učiniti je da pozovemo sve da bojkotujemo popis i naredne lokalne izbore u BiH ukoliko “sedmorka” nastavi činiti sve mimo stvarnog javnog interesa.


Akcija Građana


akgraze2