19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 15 Juli 2012 10:05

Bilino, Osim, NSBiH....

Epilog izvlačenja kvalifikacionih grupa za Svjetsko prvenstvo 2014. godine preplavio je navijače Bosne i Hercegovine optimizmom da ćemo se ovog puta možda i dočepati nastupa na velikom takmičenju, ali smo manje od dva mjeseca prije početka ciklusa zapljusnuti talasom pesimizma i briga.  Uoči početka kvalifikacija nad glavom vreba mač sankcija FIFA-e i UEFA-e, a niko ne zna gdje ćemo igrati svoje domaće utakmice, što su dva i više nego dovoljna problema da nam misli skrenu na najcrnji scenarij. Neodgovorni delegati Skupštine Nogometnog saveza BiH nedavno su, kao što je poznato, odbili usvojiti izmjene i dopune Statuta, koje zahtijevaju dvije međunarodne asocijacije. Iako se još čeka zvaničan stav iz Niona, odnosno Ciriha, o skupštinskom fijasku u režiji u fudbal zalutalih kreatura, jasno je da će posljedica biti.


- Ovog puta zaista nećemo bježati od odgovornosti. Želimo plasman na Svjetsko prvenstvo, jer u grupi imamo Grčku i Slovačku, dvije ekipe koje nisu bolje od nas. No, za to nam trebaju uvjeti. Manje od dva mjeseca prije prvih utakmica ciklusa ponovo smo prisiljeni misliti o realnoj mogućnosti da nas ponovo suspendiraju i zabrane nam igrati. Kako se s tim saznanjem normalno pripremati za utakmice s Lihtenštajnom i Latvijom? - zapitao se Safet Sušić u jučerašnjem nastupu pred novinarima.  Osim oblaka prijetnje novom suspenzijom, Papeta brine još nešto - situacija sa stadionima. Generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković pojasnio je o čemu se radi.

 

- Prvu domaću utakmicu kvalifikacija igramo 11. septembra s Latvijom, ali ne znamo gdje ćemo je igrati. U Zenici su u toku radovi na terenu, koji kasne. Ljudi iz Čelika prognoziraju da će stadion biti spreman do 1. septembra, ali to je vrlo neizvjesno. Stoga smo za utakmicu prijavili stadion Koševo iako ne ispunjava uvjete UEFA-e - kaže Baković.

 

Problem s Koševom je to što na zapadnoj tribini nema stolice s naslonom, a sve i da namaknu pare, pitanje je kada ih Centar za sport i rekreaciju, zbog kompliciranih tenderskih procedura, može montirati. Osim toga, kritična je situacija i s toaletima, dok dio tribine za novinare nije natkriven. Tačne informacije o tome koliko je Koševo daleko od ispunjavanja minimuma uvjeta znat ćemo nakon što ga pogleda delegat predstojeće utakmice Željezničar - Maribor, kojeg je UEFA ovlastila za inspekciju stadiona.

S obzirom na to da se na Grbavici više ne mogu igrati ni međunarodne utakmice kadeta i nogometašica, to znači da nam, ako propadnu Zenica i Koševo, ostaju opcije Širokog Brijega ili Banje Luke, ali nije teško procijeniti kako bi izgledala ta utakmica... Ili, pak, Bolonja, kao po završetku rata, za potpuni povratak u prošlost bh. fudbala! Sportski centar u Međugorju, koji je selektor obišao prije nekoliko dana s Ivicom Osimom, mogao bi ugostiti pripreme reprezentacije za prvu utakmicu kvalifikacija s Lihtenštajnom. 

 

- Centar je fenomenalan, ali je problem u tome što je daleko od Sarajeva. Ako naši fudbaleri u nedjelju igraju za svoje klubove, to znači da u ponedjeljak trebaju doletjeti do Sarajeva, a potom se još tri sata voziti u Međugorje. Nakon toga, trebao bi im dan da dođu sebi - kaže Sušić.  Selektor kaže da se za pripreme pred Lihtenštajn i Latviju nameću tri varijante. Prva je da se pripreme obave u Međugorju pa da se iz Mostara leti u Lihtenštajn. Druga je da se nastavi po starom, na Ilidži, a treća je da se kompletne pripreme obave negdje u blizini Lihtenštajna.

Predsjednik Komiteta za normalizaciju Ivica Osim u jednom trenutku je progovorio:

 

- Pitam se zašto mi je sve ovo u životu trebalo? Ovaj komitet je poput toalet-papira. Obrišeš s njim gu...u i baciš ga. Tako je i s nama. Poslužili smo za neke stvari, ali su nas, ujedno, i istrošili i iskoristili - rekao je Osim te se još jednom osvrnuo na sjednicu Skupštine, na kojoj je na djelu mogao vidjeti svo licemjerje i glupost delegata.

 

- Izgledalo mi je kao maskenbal. Dok se pričalo bilo je uredu, ali kada se trebalo glasati, svi su podigli crvene table s natpisom "protiv" u visini lica, da se ne vidi ko glasa i da ih poslije ne bismo mogli pitati zašto su odbili - kaže Osim. Iako se zvaničan stav FIFA-e i UEFA-e i dalje iščekuje, generalni sekretar NSBiH Jasmin Baković kaže da su prve sankcije već izgledne.

 

- Trećinu našeg budžeta čini pomoć FIFA-e i UEFA-e za različite razvojne projekte. To je ogromna svota ako znamo u kakvoj se situaciji nalazimo. Iako smo dobar dio otplatili, još imamo dug od skoro 1,6 miliona KM za reprogram poreznih obaveza. UEFA je bila spremna da to isplati za nas, uz dogovor da im taj novac u nekom roku vratimo, ali smo, nakon neuspjeha na sjednici Skupštine, dobili signale da bi oni mogli odustati od toga. Ništa još nije zvanično, ali bi ovakav epilog bio sasvim realan, što bi bio veliki udarac za Savez - kaže Baković. (dnevni avaz)