29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 29 Juni 2012 21:31

Policija: Zatamnjivanje stakala

Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona kontinuirano vrši analizu i procjenu stanja u oblasti bezbjednosti saobraćaja, te poduzima odgovarajuće aktivnosti u cilju smanjenja broja saobraćajnih nezgoda, posebno sa teškim posljedicama te stvaranja visokog stepena bezbjednosti odvijanja saobraćaja na svim putevima na području Kantona. Izvršenim analizama uočeno je postojanje potrebe za kontrolom učesnika u saobraćaju koji upravljaju vozilima sa zatamnjenim staklima. S tim u vezi, obavještavamo javnost da će policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, u vremenskom periodu od 30.06.2012. godine, od 07.00 sati, do 03.07.2012. godine, do 23.00 sati, realizirati akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu vozila sa zatamnjenim staklima.

 

Ovom prilikom podsjećamo vozače da je, prema „Pravilniku o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, uređajima i opremi koju moraju da imaju vozila i o osnovnim uslovima koje moraju da ispunjavaju uređaji i oprema u saobraćaju na putevima“ (Sl. Glasnik BiH 23/07), u članu 46. propisano:

 

“3.) Stakla na vozilu ne smiju se na bilo koji način dodatno zatamnjivati (npr. postavljanjem folija, dodatnim bojenjem stakla i sl.), u odnosu na fabričku ugradnju.

 

4.) Izuzetno od stava (3) ovog člana, mogu se dodatno zatamniti:
a) zadnja i bočna stakla autobusa postavljanjem homologiranih reklamnih folija;
b) bočne staklene površine motornih vozila iza leđnog naslona sjedišta vozača i suvozača, homologiranim folijama bez refleksije.

 

5.) Odredbe ovog člana ne primjenjuju se za vozila oružanih snaga BiH i policijskih agencija u BiH (MUP, SIPA, GS, OSA, i sl.), ukoliko su to vozila vrlo usko specijalizovane namjene i kao takva se ne koriste ni u jednom drugom segmentu društva“.

 

Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova ZE-DO kantona apeluje na vozače da poštuju zakonske odredbe u pogledu uslova koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u vozilima, te da se pridržavaju svih saobraćajnih propisa, kako bi zaštitili sebe, lica koja prevoze, te druge učesnike u saobraćaju.


URED POLICIJSKOG KOMESARA