29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Juni 2012 22:48

SDP o skupštini ZDK i SDA

KO SDP BiH ZDK upoznaje javnost sa atmosferom i uslovima rada na zasjedanju Skupštine Zeničko – dobojskog kantona. Naime, posljednja tri skupštinska zasjedanja poslanici SDA maksimalno vrše opstrukciju rada Skupštine. S obzirom da nemaju kapaciteta da prekinu sjednicu, poslanici SDA pribjegavaju metodi višesatnog odugovlačenja trajanja skupštine. Licemjerno je od strane poslanika SDA to što uopšte učestvuju u radu skupštine koju smatraju nelegalnom, a da pri tome bez imalo oklijevanja redovno naplaćuju skupštinski paušal.


Zbog toga Kantonalni odbor SDP BiH Zeničko-dobojskog kantona smatra da se radi o jalovim pokušajima opozicione SDA da stopira parlamentarni rad u Zeničko – dobojskom kantonu, vjerovatno misleći da je rad Skupštine i Vlade Kantona bez njih nemoguć.

 

Također, KO SDP BiH ZDK ističe da je krajnje nekorektno da SDA plasira tezu o ugroženosti Bošnjaka na području ZDK. SDA nema ekskluzivitet u zastupanju Bošnjačkih interesa, kao što ni jedna druga stranka nacionalnog predznaka ne može sebi priskrbiti ekskluzivno pravo da jedina predstavlja i zastupa interese svog naroda.

 

Poslanici SDA su na sjednici Kluba Bošnjaka pokušali pokrenuti postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa u postupku izbora predsjedavajućeg Skupštine ZDK-a, ali nisu uspjeli obezbijediti ni natpolovićnu većinu, a po Ustavu je potreba dvotrećinska većinu. KO SDP BiH ZDK podsjeća da je predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini ZDK poslanik iz SDA. KO SDP BiH ZDK smatra da odluka Ustavnog suda iz 2006.godine koju zloupotrebljava SDA ne korespondira sa aktuelnom situacijom izbora predsjedavajućeg Skupštine.
Općenito je upitno koliko je Stranka demokratske akcije demokratska , a koliko stranka monopola. Za cijelo vrijeme vladavine od 1997. godine uglavnom su se borili za funkcionerske pozicije i privilegije. Strana im je bila borba i zalaganje za životne interese građana i njihove potrebe, posebna za zapošljavanje i radna mjesta.

 

Nadamo se da će SDA iz svega ovoga izvući pouke i da će iz ugla opozicionog djelovanja više vidjeti realnost nego što su to činili iz udobnih fotelja. KO SDP BiH ZDK daje podršku predsjedavajućem Skupštine ZDK Sretku Radišiću i Vladi Zeničko – dobojskog kantona na čelu sa premijerom Fikretom Plevljakom da nastave raditi na poboljšanju stanja u Zeničko – dobojskom kantonu.

 

KO SDP BiH ZDK