29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 28 Juni 2012 19:43

Dvostruka kruna za Zenikom

BK ZENIKOM OSVAJAČ DVOSTRUKE KRUNE BOWLING LIGE BOSNE I HERCEGOVINE !!! Bowling liga BiH se igra već petu sezonu zaredom i svake sezone postaje jača i organizovanija. Od početka organizovanja, ne tako davne 2007. godine, gdje je učestvovalo 8 timova sa 30-ak igrača, došlo se do današnje brojke od 16 timova (4 registrovana kluba) i čak 110 aktivnih igrača. Samim tim i kvalitet samog takmičenja polako dostiže nivo takmičenja kakav imaju naše istočne i sjeverozapadne komšije. Ove sezone liga se igrala po sistemu tzv "četvorki", a u sklopu redovnog ligaškog takmičenja, uvedena je i novina u obliku odigravanja ekipnog Bowling kupa koji se igrao po sistemu "trojki", a igralo se po kup sistemu (na ispadanje) do samog kraja. Tokom trajanja sezone 2011/2012 održano je i nekoliko turnira (3. Otvoreno prvenstvo, Turnir "Zenica 2012"), a najjači među njima bio je 2. Master turnir koji se u organizaciji BK Zenikoma igra već drugu godinu zaredom.

 

U prvom dijelu sezone 2011/2012, 16 ekipa igralo je raspoređeno u dvije grupe po 8 ekipa, da bi razigrali formiranje prve i druge lige BLBIH, gdje su po četri prvoplasirana tima iz obe grupe formirali prvu ligu, a ostali timovi su formirali drugu ligu. Učesnici prve lige bile su ekipe: Club 072, Zenikom, Hambone, Walter,Čelik, Strike, Ultra i Dalcom, dok su u drugoj ligi igrali Inter-Com, River, Minex, Termika, Gaudeamus, TKM, Zenit i Zenica. Prošlosezonski šampioni, ekipa Minexa, nisu uspjeli izboriti nastup u prvoj ligi, te samim tim su produžili tu tradiciju da do sada nijedna ekipa nije uspjela odbraniti titulu osvajača BLBIH.

 

Osvajač prve lige BLBIH je ekipa Zenikoma koja je nastupala u sastavu: Nedžad Hasagić, Sanela Hasagić, Ramo Omerašević, Lejla Omerašević, Dino Mujanović i Fadil Hasagić. Drugo mjesto pripalo je ekipi Club 072, koja je nastupila u sastavu: Senad Džanić, Sanjin Bajramović, Damir Bajramović, Almir Agić, Elman Švraka i Dado Šabić, dok je treće mjesto zauzela ekipa Strike koja je nastupila u sastavu: Elvedin Sinanović, Nedžad Eminić, Asim Fejzić, Haris Mujkić i Sanela Sarajlić. U niži rang ove sezone sele ekipe Walter i Ultra.

 

Osvajač druge lige BLBIH je ekipa Inter-Com koja je nastupala u sastavu: Alen Teskeredžić, Adis Alekić, Admir Kadić, Denis Fetić i Enes Zahirović. Osvajač druge lige BLBiH automatski postaje član prve lige, a Inter-Comu će se u prvoj ligi pridružiti i ekipa Rivera koja je nastupala u sastavu: Armin Husić, Amel Alagić, Edin Sinanović i Emir Dvizac. Treće mjesto je pripalo ekipi Termike, a prošlosezonski šampioni, ekipa Minexa će morati sačekati još jednu sezonu da se okušaju u prvoj ligi pošto su završili na skromnom četvrtom mjestu druge lige BLBIH. Ekipa Zenice, predvođena Elmanom Čosićem, je odustala od takmičenja tri kola prije kraja, te su na taj način bacili malu mrlju na više nego uspješnu sezonu Bowling lige BiH.

 

Poredak u Bowling kupu BLBIH je identičan onom iz lige. Osvajač Bowling kup-a je ekipa Zenikoma, drugoplasirana je ekipa Club 072, dok je treće mjesto pripalo ekipi Strike-a. Zenikom je na svom putu do finala doslovice pomeo svoje protivnike, a na njihovom putu su se redale ekipe Zenita, Dalcoma i Strike-a, dok je okršaj u finalu protiv ekipe Club 072 bio neizvjestan do samog kraja, gdje je na kraju presudila sportska sreća i tako donijela ekipi Zenikoma prvi trofej Bowling Kup-a BLBIH. Bitno je spomenuti i najbolji rezultat kupa koji je ostvarila ekipa Zenikoma u susretu protiv ekipe Dalcoma, a iznosio je 1709.

 

U pojedinačnom poretku, u muškoj konkurenciji prvi je bio Ramo Omerašević (Zenikom) sa prosjekom od 181,646 poena iz 113 partija, drugi je bio Sead Medarić (Termika) sa prosjekom od 181,600 iz 100 partija, a treće mjesto pripalo je Milanu Hreščaku (Walter) koji je ostvario prosjek od 179,700 iz 90 partija. U ženskoj konkurenciji prva je bila Sanela Hasagić (Zenikom) sa prosjekom od 178,729 iz 107 partija, druga je bila Sanela Sarajlić (Strike) sa prosjekom 174,974 iz 116 partija, a treće mjesto pripalo je Zarfiji Okić (Walter) sa prosjekom 171,864 iz 81 partije.

 

Bitno je napomenuti i to da je Sanjin Bajramović (Club 072) ostvario najviše nastupa u ligi (122), Ramo Omerašević (Zenikom) i Sead Medarić (Termika) su vlasnici najboljeg pojedinačnog rezultata sezone (267), Sanela Hasagić je ostvarila najviše 200+ partija (22), a Nermin Begović (Minex) ima najbolji prosjek u jednom meču (iz 4 partije) u ligi (206,75), dok je nagrada za fair play dodjeljenja Damiru Bajramoviću (Club 072).

 

Osvajači duple krune, ekipa Zenikoma, ostvarili su zavidne rezultate ove sezone kako na ekipnom, tako i na pojedinačnom planu. Osvajači su lige i kupa, ostvarili su najbolji prosjek u ligi (176,58), najbolji ekipni rezultat u kupu (1709), najduži niz bez izgubljenog meča u ligi (6)(Club 072 ima isti niz), prva mjesta u pojedinačnom poretku u obe konkurencije (Ramo Omerašević 181,646 i Sanela Hasagić 178,729), najbolji pojedinačni rezultat sezone (Ramo Omerašević 267), najviše "200+" partija u ligi (Sanela Hasagić 22), pobjednik 2. Bowling Mastera (Ramo Omerašević), pobjednik turnira "Zenica 2012" (Nedžad Hasagić) i još jedan, ništa manje važan statistički podatak koji krasi ovu ekipu je i najduži niz pobjeda nad jednom ekipom (8). Omjer od 8 pobjeda u zadnjih 8 susreta, ekipa Zenikoma ima protiv ekipe Strike-a. Slavio je tako Zenikom još prošle sezone (2010/2011) tri puta (jednom u regularnom dijelu takmičenja i dva puta u play off-u), dok je ove sezone (2011/2012) Zenikom slavio nad Strike-om u svih pet susreta (dva puta u grupnoj fazi, dva puta u prvoj ligi i jednom u kupu).

 

Planovi Bowling lige BiH za iduću sezonu su svakako osnivanje i podizanje Bowling saveza, širenje lige na ostale gradove i veliki projekat juniorske lige koja bi djelovala u sklopu škole bowlinga. Početak sezone 2012/2013 očekuje se krajem septembra, odnosno početkom oktobra 2012. godine.