28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 24 Juni 2012 15:32

Odležao u Zenici, opet uhapšen

Dario (Željka) Komuškić (29) iz Žabljaka kod Usore (29) uhapšen je u Zagrebu pod sumnjom da je počinio silovanje 15-godišnje djevojčice. Mediji u Hrvatskoj potvrdili su da se radi o istoj osobi koja je 2007. godine na Kantonalnom sudu u Zenici osuđen na dvije i po godine zatvora zbog silovanja 12-godišnje djevojčice. Hrvatska policija, navode tamošnji mediji, nije izvijestila o ovome događaju, niti o provođenju istrage i hapšenju. Djevojčica je slučaj opisala svojim roditeljima, koji su slučaj prijavili policiji, a potom je na osnovu opisa osobe i automobila ubrzo je pronađen i uhapšen Komuškić.

 

Djevojčica se vraćala kući, da bi joj autom prišao nepoznati muškarac i pokušao je nagovoriti da uđe u vozilo. Kad je ona to odbila, on je ugurao u auto, te je vozio po gradu, odbijajući da je pusti. Potom je tjerao da pije pivo sa njim, a potom je odvezao na osamljeno mjesto pored benzinske pumpe u Novom Zagrebu gdje ju je silovao, a oko četiri sata ujutro pustio. Istražna sutkinja Županijskog suda u Zagrebu u ponedjeljak mu je odredila jednomjesečni pritvor, zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, a hrvatski mediji navode da sud u Zagrebu nije imao informacije o Komuškićevoj «prošlosti».

 

Naime, on je u novembru 2006. tada 12-godišnju djevojčicu Š. H. namamio u svoju kuću sa pričom «da njeno društvo unutra slavi rođendan». Kad se ona uvjerila da je kuća prazna pokušala je napustiti, ali je on napao i silovao. Zanimljiv je i tok suđenja prije presude. Komuškić je prvo negirao krivnju, pa je onda postigao sporazum sa tužilaštvom na dvije i po godine zatvora. Međutim, sudija Asim pezer odbio je taj sporazum, navodeći «da je Komuškić u iskazu više negirao nego priznao krivnju». Započelo je suđenje na kraju kojeg je opet osuđen na istovjetnu kaznu. Nakon što je u decembru 2007. Vrhovni sud FBiH potvrdio tu kaznu, Komuškić je kaznu potom izdržao u KPZ-u Zenica.