19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 17 Juni 2012 12:45

Ekološka kolonija na Vranduku

OŠ “Musa Ćazim Ćatić“ već treću godinu realizuje projekat pod nazivom “Ja sam mali ekolog“. Cilj kolonije je da se djeci probudi svijest o ekologiji i da nauče, da i otpadni materijala može biti iskorišten, kao na primjer za pravljenje ukrasnih predmeta ili odjeće. Ovogodišnja ekološka kolonija se realizuje u Vranduku, u periodu od 16.6.-18.6.2012.godine , u čijoj realizaciji  učestvuje 12 učenika. Pored učenika OŠ“Musa Ćazim Ćatić“ Zenica ( 6 učenika), učestvovat će i učenici iz OŠ “Edhem Mulabdić“

 

OŠ “Mak Dizdar“ i OŠ “Meša Selimović“. Radionice će realizovati nastavnice Selman Mediha, Spahić Danira i kipar Muhamed Begić. Realizovat će se radionice – pravljenje ukrasnih korpica od starog papira,pravljenje odjeće od plastičnih kesa i izrada izljevenih ukrasnih predmeta od gipsa , s akcentom na tradicionalna obilježja Vranduka.Takođe, učenici će imati i predavanja iz ekologije,te će pogledati i jedan film vezan za ekologiju.

 

Za zdravu ishranu pobrinuo se ZIM, koji je donirao mlijeko i mliječne proizvode. Inače, kompletan projekat finasira Arcerol Mittal Zenica. Po završetku ekološke kolonije, učenici učesnici će nastaviti u rad u drugom dijelu kolonije, koji će se realizovati sa Udruženjem De Art, koji će s učenicima u periodu od 20. 06.-23. 06.2012. godine ( jedan od ovih dana) organizovati slikanje na otvorenom, ispred RK“Bosna“.

 

U ovom drugom dijelu učestvovat će i djeca iz Doma za nezbrinutu djecu. Po završetku oba dijela kolonije svi radovi će biti izloženi u Muzeju grada Zenice i biće prodajnog karaktera, a  novac dobijen od prodaje biće doniran „Domu i porodici“. Na ovaj način smo željeli, da pored podizanja ekološke svjesti učenike naučimo i humanom odnosu prema društvu u kome žive. 

 

S poštovanjem - Amna Sofić, direktorica škole "Musa Ćazim Ćatić".