29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 16 Juni 2012 15:42

Čelik, 67. rođendan

ČELIK DANAS SLAVI 67. ROĐENDAN. Klub će ostati upisan u historiju bosansko-hercegovačkog nogometa kao prvi klub iz BiH koji se okitio evropskim trofejom, ali i činjenicom da je bio prvi šampion nezavisne Bosne i Hercegovine Danas se klub susreće sa velikim problemima,a navijači se nadaju da će crno-crveni u narednom periodu biti u vrhu bh nogometa. Prije tačno 67 godina u Zenici je rođen simbol grada Zenice - Nogometni klub "Čelik". Klub je poslije drugog svjetskog rata osnovala grupa ratnih veterana, koji su ime kluba odabrali kao simbol grada metalurgije i čelika, a kao zvanični datum osnivanja obilježava se 16. juni.

 

Kroz godine postojanja igrači "Čelika" su širom bivše države plijenili pažnju svojom srčanom i borbenom igrom i velikom odanošću klubu za koji igraju i gradu iz kojeg dolaze. Preko Stare Blatuše do Bilinog polja kroz Čelik je prošao veliki broj igrača, trenera, reprezentativaca, vrhunskih majstora nogometa, koji su crno-crveni dres nosili sa velikim ponosom. Klub će ostati upisan u historiju bosansko-hercegovačkog nogometa kao prvi klub iz BiH koji se okitio evropskim trofejom, ali i činjenicom da je bio prvi šampion nezavisne Bosne i Hercegovine. Tri uzastopne titule "Čelika" u proteklih 18 godina niko do sada nije uspio ponoviti.

 

Čelik je za 67 godina postojanja osvojio dvije titule u evropskom nogometu (srednjeevropski kup), tri titule prvaka BiH i dva Kupa BiH, a upisao je i dvije uzastopne duple krune.

Čelik se danas susreće sa izazovima i problemima kao i veliki broj klubova u regiji. Trenutak u kojem se danas nalazi "Čelik" je prekretnica, poslije koje svi ljubitelji fudbala u Zenici žele da vide svoj klub u borbi za trofeje i na međunarodnoj sceni. /SC Sport.ba