16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 11 Juni 2012 15:28

Domaći na Bilinom Travnik i Velež?

U Bosni i Hercegovini trenutno samo četiri stadiona ispunjavaju uslove za odigravanje međunarodnih utakmica i to samo do grupne faze evropskih klupskih takmičenja. To su Olimpijski stadion „Asim Ferhatović Hase – Koševo“, Gradski u Banjoj Luci, Pecara u Širokom Brijegu, te Bilino polje u Zenici. 



„Pod Bijelim brijegom je na granici druge kategorije, što znači da uz određena tzv. ušminkavanja mogu se igrati ino utakmice i na ovom stadionu. Prema trenutnom stanju ne“, kaže za SCsport.ba Nihad Hodžić, ekspert za infrastrukturu N/FS BiH.  

Uoči starta naredne sezone Premijer lige BiH, trenutno, čak šest klubova domaće utakmice ne može igrati na svojim stadionima, a to su Velež, Slavija, Rudar Prijedor, Radnik Bijeljina, Gradina i Travnik. Velež je tako kao rezervnu opciju prijavio stadion Bilino polje u Zenici. Za isti teren odlučio se i Travnik. Radnik iz Bijeljine prijavio je stadion u Ugljeviku, Rudar Prijedor Gradski u Banjoj Luci, dok će Slavija na Grbavicu, ne ispunili uslove njihovo „zdanje“ u Lukavici.  

 

„Svaki stadion mora imati 3.000 sjedećih mjesta sa naslonima, kako bi se na njemu mogle igrati utakmice Premijer lige BiH. Odluku smo donijeli još ranije, pa je ona suspendovana, kako bi klubovima i lokalnim zajednicama dali vremena da naprave stolice na stadionima. Odgađanja više nema i ko do početka sezone ne napravi stolice neće moći igrati na svom stadionu, već na spomenutim rezervnima“, govorio je Hodžić, naglasivši: 

„Svi osim Gradine nemaju velike probleme i trebali bi postaviti dodatni broj stolica kako bi mogli igrati kući. Tim iz Srebrenika morat će graditi novu tribinu, pa će vjerovatno prva dva, tri domaća meča igrati na stadionu Banja Ilidža u Gradačcu“.  

Na stadionu u Vrapčićima nedostaje oko 400 stolica, Travniku 250, Bijeljini 1.500, Lukavici 1.800 i Prijedoru 1.200. Hoće li biti postavljene do početka avgusta i starta sezone 2012/13?

SCSPORT.ba