18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 03 Juni 2012 03:27

ŽGP položio 141.842 KM u sud

Zenički ŽGP, koji posluje u okviru grupacije JATA iz Srebrenika, uplatio je depozit od 141.842 KM na račun Općinskog suda u Zenici kao koncesionu naknadu za eksploataciju kamena iz kamenoloma Široke stijene kod Zenice. Prijedlog je prihvatio sudija Esad Hodžić. No, Vlada Zeničko-dobojskog kantona i Pravobranilaštvo protive se potezu ovog suda i uputili su zahtjev višoj instanci, Kantonalnom sudu, za poništenje ove odluke i vraćanje novca.

 

Prošle i ove godine ŽGP je iskopao 303.000 kubnih metara kamena krečnjaka (oko 500.000 tona), piše u nalazu vještaka koji je za potrebe Ministarstva privrede ZDK uporedio raniju i sadašnju situaciju na kamenolomu.

 

- Za tu iskopanu masu po najvišoj ponuđenoj cijeni na tenderu (2,50 KM po kubiku), u budžet ZDK i Općine Zenica slilo bi se 757.000 KM! Pa i po najnižoj cijeni iz tendera to je iznos tri puta veći od deponovanog. Oni osporavaju i cijenu i količinu, iako je vještak utvrdio. U svakom slučaju, njihova uplata nama ništa ne predstavlja - kaže Jusuf Duraković, ministar privrede ZDK.  Kamen eksploatira ŽGP Zenica, a odvoze druge JATA-ine firme, pa je moguće da dosadašnji nelegalni iskop "pojede mrak". Po prosječnoj cijeni frakcije kamena od 20 KM s državne zemlje i državnog kamenoloma (jer nikome nije dodijeljena koncesija), JATA je već izvezla kamen u vrijednosti od šest miliona KM!