28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 03 Juni 2012 11:06

Rudnik: posao bez konkursa

Rudnik Zenica i dalje ima potrebu za zapošljavanjem najmanje stotinu radnika na iskopu uglja, ali za to nema vlastitih finansijskih mogućnosti, a ni odobrenje u okviru Koncerna "Elektroprivrede BiH", potvrdio je  direktor Rudnika Zenica Esad Ćivić. Rudari tri jame ovog rudnika zaprijetili su prošlog mjeseca štrajkom ako im se ne odobri da "obnove" tim kopača pa su odmah pozvani u Upravu EPBiH, gdje im je obećano da će se "raditi na rješavanju tog problema".

 

Prošao je mjesec, ali Rudnik nije dobio saglasnost za zapošljavanje novih rudara. Većina poslova na iskopu i dalje se radi ručno, krampom i lopatom, kao i prije 130 godina, kada je Rudnik otvoren.

 

- Tražili smo pomoć u zapošljavanju, ali za sada nema povratnih informacija. Ono što je sigurno, konkursa neće biti. Naime, pri posljednjem zapošljavanju, u februaru, primili smo više od 800 prijava, a uz one ranije i pojedinačne, koje skoro svakodnevno dobivamo, imamo više od 1.000 zainteresiranih aplikanata. Čemu novi konkurs i novih hiljadu osoba kada smo zadržali prijave i kontakte onih koji žele raditi? Ako su u međuvremenu našli neki posao, pozvat ćemo sljedećeg - kazao nam je Ćivić.