18 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 02 Juni 2012 15:10

Otkrivamo novi raspored u Vladi

Sretko Radišić, u funkciji predsjedavajućeg Skupštine Zeničko – dobojskog kantona, zakazao je za ponedjeljak ujutro sjednicu Skupštine, u čijem dnevnom redu su isključivo smjene svih šest ministara u Vladi ZDK iz redova Stranke demokratske akcije (SDA).

 

- Postupili smo po jutros potpisanom Protokolu o principima uspostave saradnje u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti na svim nivoima u BiH. Skupština je zakazana, a više detalja biće poznato početkom naredne sedmice, kazao je  Mirsad Mešić, predsjednik kantonalnog odbora SDP.

 

I Mensud Keleštura, predsjednik Kantonalnog odbora Saveza za bolju budućnost potvrdio nam je da je imao uspješne dogovore sa rukovodstvom SDP-a, te da će taj dogovor formalno biti potpisan u ponedjeljak, najvjerovatnije nakon zasjedanja Skupštine.

 

Na upit zašto sjednicu Skupštine nije sazvao aktuelni predsjedavajući Miralem Galijašević (SDA) dobili smo više različitih odgovora. Dok Galijašević kaže da njemu nije upućen zahtjev premijera Plevljaka, te da su preostala dva člana Kolegija, Igor Matanović (NSRZB) i Sretko Radišić (SDP) izglasali Radišića, a on sazvao sjednicu, Radišić navodi da Galijašević nije došao na sjednicu Kolegija «jer je istovremeno imao stranački sastanak».

 

SDP, SBB, NSRZB i HDZ imaju «kritičnu masu» da izglasaju smjenu ministara Bernadete Galijašević (obrazovanje), Amre Babić (finansije), Jusufa Durakovića privreda), Samira Selimovića (poljoprivreda), Suada Omeraševića (boračka pitanja) i Miroslava Penka (pravosuđe). Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije ZDK Mirsad Zaimović potvrdio je odlazak SDA u opoziciju, dodajući da «SDA nije prvi put u opoziciji, te će se nekako snaći».


Kako saznajemo dogovoreno je da SBB preuzme mjesto predsjedavajućeg Skupštine i tri ministarska mjesta, finansija, privrede i boračkih pitanja. SDP će preuzeti ministarstvo obrazovanja, Radom za boljitak ministarstvo poljoprivrede, a HDZ pravosuđe u ZDK.