29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 29 Maj 2012 18:16

Ko su prijavljeni ljekari KBZ?

Pripremnim ročištem pred sudijom Općinskog suda u Zenici Adnanom Baručijom jučer je počeo proces dokazivanja odgovornosti u slučaju djevojčice Ramele Mešljević iz Begovog Hana kod Žepča. Djevojčica je rođena bez obje ruke i dijela jedne noge te s velikim deformitetima stopala, što joj onemogućava samostalan život. U ime djevojčice, njenih roditelja i ukućana tužbu je pokrenuo advokatski ured "Mulahasanović" iz Sarajeva nakon što to, kako nam je rečeno, nije željela uraditi većina kontaktiranih advokata iz Zenice.

 

Tuženi su Kantonalna bolnica Zenica, Poliklinika "Sunce" Zenica te pojedinačno doktori Abdulah Granić, načelnik Službe za ženske bolesti, perinatologiju i neonatologiju KBZ-a, Malik Šestić, specijalista ginekologije u KBZ-u, Enver Šabić, specijalista ortopedije, i Bojan Gvozdenović, specijalista ginekologije i akušerstva u Poliklinici "Sunce". Zastupnica tužitelja, advokat Alma Mulahasanović, po više osnova podnijela je ukupan odštetni zahtjev na milion maraka, a šestorica advokata s pripravnicima koji zastupaju tužene, kazali su na upit sudije da nemaju ovlaštenja da dogovaraju kompromisne isplate.

 

Ramela je rođena 22. septembra 2008. Suština odbrane bolnice i privatne poliklinike iz Zenice jeste da se njena majka Šeherzada kasno, u 22. sedmici trudnoće, javila ljekaru te da nije poslušala prijedlog da se javi na dodatni pregled u privatnu polikliniku "Mehmedbašić" u Sarajevu.

 

- Tužimo ljekare zbog nehata, nečinjenja. Majci niko nikada nije rekao niti napisao da se sumnja na deformitet, da zbog neposjedovanja opreme treba uraditi bolji i stručniji nalaz, jer svi pregledi i snimci tretirali su da je "uglavnom sve uredu". Ako su joj dijagnosticirali povredu zgloba noge, kako onda nisu vidjeli da nema nijednu ruku? Da je porodica upoznata na vrijeme, mogao se predložiti i eugenički abortus bez obzira na starost ploda - kazala je, između ostalog, advokat Mulahasanović. Šest advokata odbrane i zastupnica tužitelja iznosili su jučer prijedloge dokaza i svjedoka, a postupak će glavnim ročištem biti nastavljen 14. septembra.

U međuvremenu, obje strane razmijenit će predložene dokaze i očitovati se o njima.