29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 25 Maj 2012 09:20

Ubijen u SAD, dženaza u Zenici

Bosanac Šerif (Ismeta) Hidić (30) ubijen je prošli vikend u uredu svoje firme u Dezmonu, Ajova, u Sjedninjenim Američkim Državama (Des Moines, Iowa, USA), potvrdili su Avazu članovi njegove porodice, koji žive u Zenici.

 

- Šerif je kao dječak početkom rata izbjegao iz Grapske kod Doboja sa majkom Kemijom u Zenicu. Otac mu je poginuo u ratu i on je kao vrlo mlad počeo da se stara za porodicu. Živio je u Zenici do 2002., kada odlučuje da život započne u SAD. Odlazi tamo, radi razne poslove, a poduzetnički duh i to što mu nije bilo mrsko ništa raditi dovode ga da osnuje svoju firmu, kaže nam o Šerifu njegov srodnik.

 

Tragičnom događaju u uredu Šerifove firme prethodilo je upravo njegovo dobročiniteljstvo. Bivšem radniku, Ronaldu J. Hokinsonu (Hawkinson, 39) Šerif je pomogao da se osamostali, posudivši mu 13.000 dolara, uz pismeni sporazum da ovaj radi za njega, te time otplaćuje pozajmicu. Hokinson je pak radio za druge prijevoznike, ne vraćajući dug, pa ga je Hidić, posredstvom advokata, prijavio tamošnjem sudu.

 

- Pucnjava se dogodila u prošli petak po našem vremenu, u prostorima Šerifove firme koju je nazvao «Drina transport». Ubica je saznao za prijavu i očigledno došao sa namjerom. Šerif je uspio pozvati 911 i tražiti pomoć. Na snimku se čuje prepirka i pucnji. Dok je policija stigla već je bilo gotovo, bili su ubijeni Šerif i 49-godišnji radnik Robert Smut (Smoot), kažu Šerifovi ukućani, navodeći da je policija potvrdila da je druga žrtva bila «pogrešna osoba na pogrešnom mjestu», te da je cilj isključivo bio Hidić.

 

Šerif je bio ugledni poduzetnik u Ajovi. Imao je dvadeset svojih kamiona i još toliko iznajmljenih, a posao je bukvalno «cvijetao», jer je osim organizacionih sposobnosti on «živio sa svojim radnicima» nerijetko ih pomažući. I svom ubici pomogao je, iako je znao da ima policijski dosje i da ima uveliko problematično ponašanje.

 

Ubica je pritvoren u zatvor okruga Polk, čiji glavni grad je Dezmon, mjesto sa oko 200 hiljada stanovnika. Sa Hokinsonom je u gradiču Vinteset (Winteset) uhapšena i Ronda Plu (Rhonda Plew, 41) koja je pomogla Hokinsonu u bijegu. Ona se nalazi u zatvoru okruga Medison.

 

- U toku je provođenje procedura, papirologije, a jedan naš rođak iz Švedske je otputovao u SAD da pomogne u prebacivanju sanduka sa Šerifovim tijelom u Bosnu. U srijedu je u njegovom gradiću mjesni efendija klanjao dženazu prije nego je tijelo zatvoreno u specijalni sanduk, u kojem će čekati i biti transportovano. Dženaza će biti obavljena u Zenici, a ukop na groblju Prašnice, kažu nam Šerifovi ukućani.

 

Šerif je u SAD odselio sa majkom Kemijom, o kojoj je brinuo. Tamo je upoznao Amerikanku Kerol (Carol), sa kojom je bio u braku. Prije dvije i po godine dobili su kćerkicu Lejlu. Nedavno su u Zenici kupili stan sa namjerom da se u doglednoj budućnosti vrate i žive u Šerifovoj rodnoj državi.

 

U policiji je američkim medijima potvrđeno da je Hokinson bio na izdržavanju dvogodišnje uvjetne kazne, zbog zlostavljanja, na koju je osuđen uz obavezu liječenja u martu prošle godine. U svom policijskom kartonu ima i pokušaj ubistva supruge i kćerke, te pokušaj samoubistva, nakon čega se razveo od supruge u ljeto prošle godine.

 

hidic2