29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 24 Maj 2012 01:47

Nove novčanice od 1.juna

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) je saopćila da će se od 1. juna u opticaju naći novo izdanje novčanica konvertibilne marke (KM) u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM.

Nove novčanice navedenih apoena, izdanje 2012. godina, štampane su u skladu s redovnim aktivnostima CBBiH, koje imaju za cilj osigurati dovoljno novčanica odgovarajuće apoenske strukture za potrebe gotovinskog prometa u BiH. Nove novčanice će u opticaju zamijeniti novčanice prethodnih izdanja, koje su zbog dotrajalosti tokom prethodnih godina povučene iz opticaja. Novčanice prethodnih izdanja, čiji je kvalitet zadovoljavajući u skladu sa standardima CBBiH, i dalje će ostati u opticaju kao zakonsko sredstvo plaćanja.

 

Osnovna karakteristika novih novčanica KM je poboljšan kvalitet papira i primjena zaštitnih elemenata koji osiguravaju kvalitet i trajnost, te zaštitu od krivotvorenja na nivou najkvalitetnijih evropskih novčanica. Izrada novog izdanja novčanica konvertibilne marke nema inflacijski efekt, jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštovanja principa currency boarda, što znači da će svaka izdana konvertibilna marka imati pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu. Kod novog izdanja novčanica, kod kog je na licu novčanice ispod potpisa i riječi „guverner“ navedena godina štampanja „2012“, načinjene su određene izmjene u odnosu na prethodna izdanja, prvenstveno radi njihove efikasnije zaštite od krivotvorenja. Novo izdanje KM novčanica ima višetonski vodeni znak s motivom skulptura na glavnom ulazu u zgradu Centralne banke Bosne i Hercegovine. Ispod motiva skulptura, svaki apoen KM ima svijetli vodeni znak - vrijednost apoena. Zaštitna nit s tekstom je kod novog izdanja potpuno ugrađena u papir i unutar nje se vidi tekst različit za svaki apoen: 10, 20, 50 i 100 KM.

 

Sve novčanice konvertibilne marke iz novog izdanja imaju i mikrooptičku zaštitnu nit, širine 4 mm, s prozorima. U prozorima niti se mogu vidjeti pera koja se pomjeraju zavisno od ugla posmatranja. Na apoenima 10 KM i 20 KM, vertikalno preko cijelog naličja novčanice nalazi se iridiscentna traka širine 10 mm. Traka prikazuje oznaku KM, te vrijednost apoena. Kada se novčanica posmatra pod različitim uglom, traka svjetluca i mijenja boju. Na apoenima 50 KM i 100 KM, vrijednost apoena u donjem desnom uglu naličja novčanice štampana je posebnom optički promjenjivom bojom. Efekt promjene boje se vidi kada se novčanica posmatra pod različitim uglom. Na 50 KM boja se mijenja od ljubičastocrvene u zelenkastosmeđu.


Na 100 KM boja se mijenja od zlatnosmeđe do maslinastozelene, saopćila je Službe za odnose s javnošću CBBiH.