23 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 10 Maj 2012 09:20

Jasmin Burić

U Poljskoj je prošlog vikenda završeno prvenstvo u najjačoj nogometnoj diviziji.Novi prvak je Slask za koju nastupa naš internacionalac Amir Spahić. Ekipa Lecha iz Poznana naših Semira Štilića i Jasmina Burića osvojila je četvrto mjesto i izborila nastup u Evropskoj ligi naredne godine.Ovaj rezultat predstavlja veliki uspjeh za nekadašnjeg prvaka i osvajača Kupa Poljske. Nakon što je klub sredinom prvenstva uslijed loših rezultata otpustio bivšeg trenera Josea Bakera i postavio za novog šefa struke Mariusza Rumaka, krenuli su i dobri rezultati za koje je najviše zaslužan naš potencijalni reprezentativac Jasmin Burić, koji je branio odlično i uz prvog strijelca Rudnevsa bio najbolji igrač Lecha u ovoj sezoni. Bivši trener Bakero ga nije volio iz nepoznatih razloga. 

 

"Kad god bi ekipa loše odigrala, čini mi se da bi on samo mene preselio na klupu, iako sam branio dobro bio sam čini se glavni krivac za lošije rezultate.Dolaskom novog trenera postao sam standardan na golu i krenuli su bolji rezultati, od tima koji je bio u donjem dijelu tabele došli smo kolo prije kraja da se čak borimo za naslov prvaka, međutim i sam plasman u Evropsku ligu na kraju sezone je veliki uspjeh kada se zna kakvu smo turbulentnu sezonu imali", kaže nekadašnji golman zeničkog Čelika za SCsport.ba.

U 20 utakmica ove sezone primo je samo osam golova, po čemu je sigurno najuspješniji čuvar mreže u najjačoj diviziji Poljske.


"Imali smo veliku seriju, u posljednjih 10 utakmica smo imali osam pobjeda i 2 neriješena rezultata što nam je i donijelo plasman u Evropu. Branio sam dobro i naša odbrana je bila na vrhunskom nivou, kamo sreće da smo od početka tako igrali sigurno bi se sad mi radovali, a ne Slask, koji je u posljednjem kolu pobjedom nad Wislom obezbijedio titulu ispred Rucha i Legie koji su kotirali kao najveći favoriti“, ističe Burić.  U Lechu je četvrtu sezonu, a ima ugovor još godinu dana koji planira produžiti.

 

"Lijepo mi je ovdje, osvojio sam Kup, prvenstvo, branio u Evropskoj ligi protiv Juventusa, Manchester Citiya, Salzburga, imam podršku navijača tako da ne bih imao ništa da produžim ugovor i ostanem ovdje. Čelnici kluba su zadovoljni mojim nastupima i odnosom prema klubu, tako mi nude produžene saradnje.Mislim da je bolje braniti u ekipi koja svake godine igra u Evropi, nego u nekim ekipama koje se bore za opstanak u jačim ligama", mišljenje je 25-godišnjeg Zeničanina. Nezaobilazna tema je i reprezentacija BiH.

 

"Ne bih volio da me neko ružno shvati, ali ne znam kako treba da branim kako bi zaslužio šansu i poziv selektora Sušića za neku od prijateljskih susreta naše reprezentacije.Prošao sam sve selekcije, debitovao i za A-reprezentaciju protiv Azerbejdžana na Bilinom polju, ali posljednjih godina jednostavno nisam interesantan. Možda je to zato što nemam menađera i nikad me niko nije gurao nego sam sve u karijeri postigao zahvaljujući svom radu", pomalo je razočaran ljubimac navijača Lecha.

Za kraj se osvrnuo i na svoju "prvu ljubav" zenički Čelik.

 

"Pratim ih putem interneta i preko prijatelja, vidim da su u rezultatskoj krizi. Nadam se da će mirno privesti ovu sezonu kraju, a mislim da ću ipak stići pogledati zadnje kolo na Bilinom polju kada će dočekati Travnik.Zenica je grad sporta i kranje je vrijeme da se naredne sezone napravi jedan jak Čelik, koji će biti među prve tri ekipe u državi jer to po svemu Zenica i Robijaši zaslužuju", kazao je za kraj Burić.

 

Dino Kurbegović/SportCentar.ba