28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 03 Maj 2012 12:28

Ubijen pljačkaš iz Zenice ?

U noći sa srijede na četvrtak dogodila se pljačka dvije zlatare u Jajcu u kojoj je jedan od počinitelja smrtno stradao, a za četvericom se još traga. Pljačka se dogodila u 3:30, a policiju je o tome obavjestio alarm iz jedne od zlatara. Prve neslužbene informacije govorile su da se sumnja da su pljačkaši došli iz Zenice. Pljačkaši su uspjeli iz zlatara iznijeti sefove, ali kada su krenuli preduhitrila ih je policija.

Sefovi puni zlata su ispali iz auta, a počinitelji su pobjegli. Jedno auto je pronađeno u Šipovu koje je 30 kilometara udaljeno od Jajca. Uviđaj je još u toku i policija ne daje nikakve izjave.

 

Na području opštine Šipovo pronađeno je vozilo "passat" kojim su trojica pljačkaša pobjegla, nakon što jutros nisu uspjeli opljačkati dvije zlatare u centru Jajca. Pronađeno vozilo će biti prebačeno na vještačenje pred zgradu Policijske uprave Jajce.  Prilikom pokušaja pljačke zlatara "Gold" i "Gabi" u Jajcu jutros oko 3.30 sati jedan pljačkaš je poginuo u razmjeni vatre sa policijskom patrolom, trojica pljačkaša su uspjela pobjeći "passatom", dok je njihov peti kolega ranjen i u toku je potraga za njim. Uviđaj na mjestu događaja još traje, a u njemu sudjeluju pripadnici Policijske uprave Jajce, Ministarstva unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona (SBK) i Federalne uprave policije (FUP).

 

Prema našim saznanjima, pljačkaši ipak ne dolaze sa područja Zenice, nego su vještom varkom htjeli zavarati policiju ukoliko ih neko primjeti. Naime, vozila koja su korištena u pljački ukradena su u Orašju i Gradačcu, a imala su tablice vozila iz Zenice. Pošto ubijeni pljačkaš nije odmah identifikovan, pretpostavljalo se da su iz Zenice, ali su dodatne provjere tablica, vrsta vozila i njihovog porijekla utvrdila da se radi o pokušaju prevare.


Ranjeni pljačkaš je pobjegao pješice, uz obalu Vrbasa, a trojica nepovrijeđenih su bježali prema Šipovu, gdje su ostavili vozilo. U unakrsnoj pucnjavi pljačkaša i policije prema izjavama očevidaca ispaljeno je više od pedeset metaka, a srećom niko od policijaca nije ranjen, iako je njihovo vozilo "polo" pogođen sa pet metaka iz oružja pljačkaša.