28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 28 April 2012 07:43

Vispak obilježio četiri decenije

Svečana akademija kojom je obilježena 40. godišnjica kompanije "Vispak" iz Visokog održana je  u Bošnjačkom institutu u Sarajevu u prisustvu članova te kompanije, državne i federalne vlasti, diplomatskog kora, poslovnih partnera i drugih zvanica. U Bošnjačkom institutu je tim povodom postavljena izložba fotografija pod nazivom "Četrdeset" i proglašeni najbolji radovi, a u Hotelu "Europe" potom održan svečani prijem. Članovi menadžmenta podsjetili su na svečanoj akademiji da je "Vispak" nastao iz visočke firme Velepromet osnovane 1972. godine i da danas posluje u sastavu AS Grupe sa sjedištem u Jelahu kod Tešnja. 

 

Odmah po osnivanju počela je proizvodnja "Zlatne džezve", najpoznatijeg brenda. Uslijedilo je pokretanje proizvodnog programa "Espresso kafa", a potom i pakovanje čaja. Instalirane su potom nove linije za pakovanje kafe, snack i praškastih proizvoda, začina i dodataka jelima. Brendovi "Stampi", "Čoko milk" i "Club", a zatim i razvoj proizvodnog programa "Bosanska kuhinja" i "Tajna", najnovijeg "Vispakovog" brenda, također su dio kompanije, rekli su direktor Rusmir Hrvić i njegov zamjenik Mugdim Imamović.

"Vispak" je 2005. godine dobio i certifikat Guinnessove knjige rekorda tako što je u Mostaru skuhana kafa u najvećoj džezvi na svijetu. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji se također obratio zvanicama na akademiji, kazao je da rođendan kompanije znači ujedno jubilej poslovnosti, kreativnosti i predanog rada, iza kojih stoje domaća pamet, domaća poduzetnost i domaći kapital.

 

Za AS Grupu, u čijem sastavu "Vispak" danas posluje, izjavio je da energija i vizija njenih ljudi na najbolji način pokazuju da bosanskohercegovačka ekonomija može imati uzlet.

"Vispak" je pokazatelj da bosanskohercegovački proizvod može naći put na mnoga strana tržišta, također je naveo Izetbegović. Nermin Nikšić, premijer Federacije BiH, smatra da je jubilej "Vispaka" značajan s poslovnog i društvenog aspekta jer su njegovi proizvodi odavno dio naših navika i promotori bosanske kuhinje. Privatizacijom 2010. godine, kompanija je dobila novu šansu za povećanje proizvodnje preko 30 posto, dodao je premijer. Strateško opredjeljenje njegove vlade je revitalizacija domaće posrnule ekonomije, a rezultati su već vidljivi u oporavku nekih preduzeća, u stabiliziranju namjenske industrije i značajnom ubrzanju aktivnosti vezanih za izgradnju Koridora 5-C, kazao je Nikšić.