29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 April 2012 16:59

Noć knjige u Zenici

'Noć knjige', koja se održava povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava obilježena je i u zeničkom ateljeu/galeriji Udruženja za likovne umjetnosti i dizajn „Planet design“. Svrha manifestacije je  promicanje kulture čitanja, autora i izdavaštva. Bila je ovo prilika da se i zvanično otvori galerija/atelje i javnosti predstave aktivnosti, zadaci i ciljevi djelovanja udruženja“Planet design“.

Riječ je o Udruženju kojem je osnovni cilj zagovaranje općeg ljudskog prava na obrazovanje i kulturno sudjelovanje u društvu , kao i  doprinos popularizaciji i razvoju kulture, umjetnosti i dijaloga u okviru iste. Također,namjera je  skrenuti pažnju javnosti, naročito mladih i djece ,na kulturno-umjetničke vrijednosti, te podstaći njihov razvoj  u intelektualnom i umjetničkom smislu. Galerija  i atelje će dati novi  legitimitet gradu Zenici kao kulturnoj urbanoj sredini. Atelje/galerija funkcioniše kao promo centar za kulturu, umjetnost, dizajn i arhitekturu. Ista će uvijek biti jedinstvena po svom senzibilitetu i u svakom slučaju njegovaće savremeno, aktuelno stvaralaštvo. Primarni zadaci odnose se na  educiju djece i mladih u okviru tečajeva i kreativnih radionica u oblastima: glazbe, moderne i klasične umjetnosti, grafičkog dizajna, književnosti, poezije, fotografije,modernih i tradicionalnih plesova iz različitih naroda i kultura.  

 “Dakle, za svakog po nešto... Od 'klasičnog' predstavljanja knjiga i autora, preko tribina, razgovora o knjizi, kreativnih i edukativnih radionica za djecu i mlade, izložbi, koncerata, projekcija filmova,  biblioterapijskih, likovnih radionica,umjetničkih izložbi, radionica kreativnog pisanja, uvezivanja knjiga, plesnih perfomancea, izložbi fotografija, do nagradnih igara, stvaranja poezije na licu mjesta, javnog čitanja, čitanja bajki za odrasle i djecu, uvida u svijet nastanka knjige, i mnogih drugih.“-istakla je ovom prilikom predsjednica Udruženja „Planet design“Melisa Haćimić-Ljubović.

Slijedeći  zadatke i ciljeve djelovanja u društvu, Udruženje „Planet design“ se fokusiralo na edukativne programe u saradnji sa partnertima, ambasadama, vladinim i nevladinim oranizacijama iz regiona ,Evrope, SAD, i dr. „Nadamo se da će naša društvena zajednica, vladin i nevladin sektor, imati sluha  i kako će prepoznati dobre ideje, te dati podršku istim. Krajnji cilj djelovanja Udruženja „Planet design“ izrazito je human, a to je osnivanje fonda za pomoć bolesnima, naročito djeci i siročadi.“-istakla je u svom obraćanju pristutnima PR&projekt menažder udruženja Ira Balić.

Među pristutnima , pored članova, aktivista i prijatelja udruženja,umjetnika i muzičara,bili su predsjednica BZK Preporod Amna Sofić,  rukovoditeljica Službe za razvoj i marketing i matične poslove Opće biblioteke Zenica Slavica Hrnkaš,prilikom, te počasni gost načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović. U  obraćanju prisutnima načelnik Smajlović izrazio je iskrene čestitke voditeljima udruženja, te obećao podršku Općine za planirane projekte u narednom periodu. 

Ovom prilikom prisutne su počastili čitanjem i recitovanjem književnih/poetskih radova članova Udruženja(članovi književnog kluba), izložbom starih umjetničkih filmskih plakata, te izvedbama nekoliko kompozicija na violinama. Sponzori manifestacije su :multiplex Ekran Zenica, Almy doo Zenica, Stock BH...