20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Greška
  • JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /var/www/vhosts/zeblog/www/arhiva.zenicablog.com/images/golbal
Obavijest
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/golbal
nedjelja, 04 Decembar 2011 05:53

Galerija: Golbal u Zenici Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Mirsad Đulbić:

IV FEDERALNO PRVENSTVO U GOLBALU

 

Povodom Međunardnog dana osoba sa invaliditetom u Zenici je  održano IV Federalno prvenstvo u golbalu za slijepe i slabovidne osobe. Učestvovale su četiri najbolje ekipe i to:
-    Sarajevo 1
-    Sarajevo 2
-    Ze-do kanton
-    Zenica
Igralo se u Sali Mješovite srednje ugostiteljske škole po sistemu: svako sa svakim.
Otvaranju takmičenja su prisustvovali g. Fikret Plevljak, premijer Vlade Ze-do kantona i g. Mirko Trifunović, kantonalni ministar rada, socijalne politike i izbjeglica.
Nakon dosta neizvjesnih igara, postignuti su slijedeći rezultati:

-    Sarajevo 2        -     Ze-do kanton         6:12
-    Zenica       -      Sarajevo 1            3:13
-    Sarajevo 2       -      Zenica               15:7
-    Ze-do kanton       -      Sarajevo 1             7:11
-    Zenica       -      Sarajevo 1           10:0
-    Ze-do kanton       -      Sarajevo 2           12:7

Plasman ekipa na ovom takmičenju je postignut na kraju:

1.    Sarajevo 1                     3 pobjede
2.    Ze-do kanton            2 pobjede
3.    Sarajevo 2            1 pobjeda
4.    Zenica            bez pobjede

Pehar za prvo mjesto sa diplomom je dobila ekipa Sarajevo 1, a za drugo mjesto, pehar sa diplomom je dobila ekipa Ze-do kanton.
Pehare i dplome je uručio Cigić Zdravko, predsjednik Saveza slijepih i slabovidnih osoba Federacije BiH.

Moje zapažanje na ovom takmičenju se odnosi na izuzetno slabu opremlejnost ekipa ZDK i Zenica. Nemaju takmičarske dresove, odgovarajuće štitnike za oči, ručne i nožne zglobove te za kukove. To nije veliki novac, ali nedostatak opreme kazuje o nedostatku društvene brige o sportu osoba sa invaliditetom. Ovo nije jedina neopskrbljena ekipa organizacija osoba sa invaliditetom – na žalost, pa mogu kazati i na sramotu onih koji bi se trebali brinuti. Sramno je dati godišnje ovakvim ekipama samo 500 KM, a one pronose ime Zenice i kantona. Mi u Zenici i kantonu imamo sveukupno najjači invalidski sport.
Na priloženim fotografijama se može osjetiti dio takmičarske atmosfere.

Mirsad Đulbić: GOLBAL (GOALBALL) – Šta je to?

Golbal je sportska igra sa loptom namijenjena slijepim i slabovidnim osobama. Ova sportska igra je takmičarska disciplina paraolimpijskih igara. U našoj državi se igra odavno. Ovaj sport spada u red najpopularnijih sportova za osobe sa invaliditetom i igra se u više od 120 država svijeta. Za paraolimpijadu Lodnon 2012. pravo nastupa su izborile 22 ekipe – 12 muških i 10 ženskih.
Pravila igre su jednostavna. Zasebno se takmiče ženske i muške ekipe.
Igra se odvija na parketu. Igralište je u pravilu iste veličine kao odbojkaško, tj. 9 x 18 m. Jednu ekipu čine tri igrača/igračice: centar i dva krila. Igraju se dva poluvremena po 10 minuta. Svaka ekipa ima pravo na po tri tajm auta (zastoj igre) radi dogovora, a u trajanju po jedan minut. Ukoliko jedna ekipa vodi rezultatom 10:0, ta se utakmica prekida i registruje tim rezultatom.
Igrači su u polju igrališta raspoređeni, svako isped svojega gola. Najefikasniji je poluležeći stav, jer igrač može u svakom momentu da štiti (brani) oko sebe lijevo i desno po cca 80 ÷ 110 cm. Jedna ekipa od tri igrača brani svoj gol i napada protivnički. Princip odbrane je takav, da je centar malo isturen ispred krila, kako se ne bi sudarili glava tokom igre. Cilj je u odbrani dolazeću loptu spriječiti da uđe u svoj gol (vrata). Napad se izvodi bacanjem lopte prema protivničkoj ekipi i njihovom golu (vratima. Lopta se mora kotrljati, kako bi protivnička odbrana mogla procijeniti putanju lopte i spriječiti njen ulazak u gol (vrata).
Igrači golbala se orjentiraju na više načina u prostoru igrališta: napoipavanjem gola iza sebe, napipavanjem traka zalijepljenih na pod dvorane i po zvuku zvončića u lopti. Samoljepive tanke trake se lijepe na pod da ograniče bočne ivice polja igrališta i prednje linije do kojih smiju centar i krila da se udalje od svoga gola (vrata).
Igrači nose štitnike za oči, te štitnike za ručne i nožne zglobove i za kukove.
U golbalu se igra sa loptom težine 1,25 kg. Lopta ne smije jako odskakati. U lopti se nalaze zvončići, koji kod kretanja lopte zvone. Da bi se zvuk zvončića boilje čuo, na lopti se nalazi osam otvora pravilno raspoređenih prečnika 12÷15 mm. Takmičarska lopta ima prečnik 25 cm. Lopta se upućuje prema protivničkoj ekipi s cilje da uđe u gol, koji je širine kao i teren – 9 m, pri visini 1,3 m. Lopta se ne smije bacati tako da preleti sopstveni dio terena i kotrlja samo u protivničkom. Ako se to desi, to je penal – kazneni udarac.
Za vrijeme trajanja utakmice, u sali mora biti tišina, kako bi igrači čuli zvuk zvončića u lopti.


{gallery}golbal{/gallery}

Čitano 3177 puta Zadnji put promjenjen subota, 03 Decembar 2011 15:59